Čuvari tradicije u Ražani

U opštini Kosjerić posebnu pažnju posvećuju očuvanju tradicije i običaja Zapadne Srbije. Tako je bilo i u školi u Ražani, u kojoj je poslednji dan pred uskršnji raspust protekao u znaku najvećeg hrišćanskog praznika.

Čas narodne tradicije učenici izdvojenog odeljenja osnovne škole "Mito Igumanović" u Ražani održan je u duhu predstojećeg praznika.

Veliki petak je dan kada se boje i ukrašavaju uskršnja jaja. Na času narodne tradicije deca uče da je najzdraviji način bojenja u lukovini.

"Trudimo da aktivnosti budu izvedene na praktičan način", kaže učiteljica Dragana Milivojević, "naravno radimo na očuvanju narodne tradicije i u školi, i sa roditeljima kod kuće."

Tako je slučaj i sa učenikom Milošem Jovanovićem koji, iako nastavu pohađa u školi u Paramunu, ponekad dođe na čas narodne tradicije u Ražani.

Prema rečima Milana Đukića, učitelj škole u Paramunu, Miloš je jedni đak, aliće uskoro u školu krenuti i  njegove sestre i brat.

Često učitelj svog jedinog učenika preveze do kuće u Pološnici. Ove godine porodica Jovanović jednaku pažnju mora da posveti  pripremi Uskrsa i slave Đurđevdana.

"Sad je najstariji sin na raspustu", kaže Miloševa majka Milka, "on mi je od velikog značaja i pomoći, pogotovo oko bebe, koja ima nepuna dva meseca."

Dušica je peto dete Nenada i Milke, ali je sto deveti potomak Jovanovića, ponosan je otac, koji kaže da su to jedina deca u tom selu. Žive od malina, nadnice i seljačkih ruku, jer zbog dvadeset hektara zemlje nemaju pravo na dečji dodatak. Najvažnije je zdravlje, ali i, kako kaže Nenad Jovanović, da se mladi ne plaše života na selu:

"Da ostaju na selu, da zasnivaju porodicu, da imaju što više dece, jer su decanajveće bogatstvo."

Ova velika porodica živi u trideset kvadrata, ali planiraju da dograde kuću pretka koji je ostavio u amanet da se ognjište ne ugasi. Miloš kaže ima posebnu uskršnju želju -  da dobije još jednu sestru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи