Tajna dobrog kačkavalja - u gori, vodi i ispaši

Staroplaninska sela nadaleko su bila poznata po kačkavalju. Tradiciju proizvodnje tog specijaliteta još neguju neke mlekare u Dimitrovgradu.

Staroplaninski kačkavalj do početka Drugog Svetskog rata bio je obavezni deo menija mnogih evropskih dvorova. Pravljen je od maja do avgusta od ovčijeg i kozjeg mleka, nakon čega je soljen i puštan - uz svakodnevno okretanje - da "odleži" najmanje pola godine. Tek tada je mogao na trpezu.

I danas neke mlekare u Dimitrovgradu potpuno rušno prave kačkavalj.

Tajna pravljenja kačkavalja je, kažu ovde- u gori, vodi i ispaši. Godišnje odavde se, preko Pirota i luke u Solunu, za Njujork izvozilo oko 50 vagona kačkavalja.

Danas kačkavalj prodaju u gotovo svim gradoviam Srbije, a kupuju ga i bugarski turisti koji ovde svrate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво