Oprez pri kupovini prerađevina od mleka i mesa

Mlečne proizvode, meso i jaja treba kupovati samo u regularnom prometu i kod prodavaca koji su u sistemu stalne kontrole namirnica, podsećaju stručnjaci Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini.

Sir i mlečni proizvodi na zelenoj pijaci prodaju se isključivo u mlečnoj hali u rashladnim vitrinama, što je vrlo bitno i toga su svesni i kupci i prodavci.

Da ipak ima i neodgovornih svedoče i prodavci pilećeg mesa na improvizovanoj tezgi koji su pobegli videvši našu kameru.

Svi koji se bave kontrolom i kvalitetom hrane ističu da je neophodno kupovati samo mikrobiološki pregledane proizvode. U laboratorijama Veterinarskog specijalističkog instituta kontrolišu se namirnice, ali i brisevi iz pogona za proizvodnju, jer se i tako prati higijenski status.

Na visokim temperaturama potreban je i dodatni oprez jer ukoliko se ne drži u adekvatnim uslovima hrana je potencijalna opasnost po zdravlje.

Dr vet. nauka Jelena Petković koja ispituje mikrobiološku ispravnost namirnica animalnog porekla kaže da se namirnice uzorkuju u proizvodnji, a rade se analize na salmonelu, listeriju, stafilokoke, ešerihiju koli:

"Zakonska regulativa u našoj zemlji za kontrolu i bezbednost hrane je dobra, ističu stručnjaci, ipak nisu svi proizvođači spremni da u potpunosti ispoštuju sve zahteve."

Dr vet. nauka Zoran Rašić, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta, kaže da u našoj zemlji ima sjajnih proizvodnih pogona ali ima i manjih pogona za proizvodnju hrane koji nisu u mogućnosti da u potpunosti ispune zakonsku regulativu, iako imaju neophodne
standarde.

Da nam hrana u predstojećim toplim danima ne bude rizik iz tanjira, stručnjaci apeluju da kupujemo samo na regularnim prodajnim mestima i od proizvođača koji imaju stalan nadzor u proizvodnji i prometu.

rts.jagodina@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво