Proteci Rzavom - četvrti put

Topli prolećni vikend okupio je ljubitelje prirode na 4. međunarodnoj regati "Proteci Rzavom". Oko 120 učesnika iz svih krajeva Srbije uz goste iz Češke i Italije uživalo je u lepotama najčistije reke Srbije.

Veliki Rzav, na 60 kilometara toka od izvora podno Mučnja do ušća u Moravicu u Arilju, sa kanjonima, virovima i prirodom koju čovek još nije promenio: decenijama su njegovim obalama i rekom u gornjem toku prolazili samo najuporniji.

Poslednjih godina postao je obavezna stanica na putovanjima zaljubljenika prirode koji posle prvog dolaska ne propuštaju rzavska okupljanja. Među onima koji svake godine dolaze, i zbog regate i zbog prirode su Česi.

Rzavski rafting ne propuštaju ni članovi naših rafting klubova i ekolozi. 
"Rzav je uvek lep i izazovan", kaže Marko Prodanović iz Kluba ekstremnih sportova "Pustolov", Stari Banovci, koji je tu treći put.

"Prelepa je reka, čista, hladna, dobro društvo", slaže se Milica Lalonja, iz "Zelene patrole",  dodajući da su zabrinuti zbog brane.

Ovogodišnju regatu odredio je ipak nizak vodostaj Rzava, pa je počela u Drezniku a završila se 5 sati kasnije na ariljskoj plaži Urjak.

Nataša Milivojević, iz ekološkog udruženja "Rzav" Arilje, ističe da su ranijih godina pokušali s većim čamcima ali da se potvrdilo da su kajaci i kanui za Rzav najbolji:

"Bila je ‘mala voda’ pa je diktirala regatu i nismo uspeli da vidimo kanjone, nedirnute, jer Rzav je najlepša reka. Možda sam pristrasna malo, ali tako je."

Na aprilskih gotovo 30 stepeni, rzavska voda temperature samo 12 stepeni nije bila za kupanje, iako najhrabriji nisu odoleli, ali je bila pravo osveženje i za oči i za dušu.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво