U potkopaoničkim selima malinjaci umesto žita

Od devedesetih godina, kada su u potkopaoničkim selima opštine Kuršumlija zasađene prve sadnice malina, zasadi jagodastog voća, naročito poslednjih nekoliko godina, višestruko su uvećani. Pored malina, tokom leta će se kupine i jagode brati i u onim delovima opštine, u kojima se do sada nikada nisu gajile.

U Trećaku, na obroncima Kopaonika maline se gaje već četvrt veka. Meštani su postepeno prestali da gaje žitarice, koje su u planinskim uslovima rađale malo, a površine malinjaka iz godine u godinu se uvećavaju.

"Tada sam zasadio prvih deset ari malina, a sada smo stigli do dvadesetak hektara", kaže Marko Mitrović. "Počele su i kuće da se sređuju, kreče, vraćaju se ljudi iz Beograda, Kragujevca, Niša, sve je više u selu i mladih ljudi."

Milen Miletić postao je voćar silom prilika, kada je pre petnaestak godina ostao bez posla u kuršumlijskoj konfekciji. Da se to desilo ranije, kaže, sada bi bio bogat čovek:

"Može da se zaradi solidno. U poslednjih nekoliko godina cena je bila baš dobra. Mi, uostalom, od toga živimo godinama, nemamo drugih prihoda."

Koliko se, u međuvremenu raširila proizvodnja malina, kupina, jagoda, najbolje se može videti u selima uz Toplicu, gde više skoro i da nema parcela na kojima nije zasađeno ovo voće.

I u Kastratu pored Kuršumlije, na plodnim oranicama pored Kosanice, gde se voće do sada uglavnom nije gajilo, sve je više zasada jagoda i kupina.

"Ko god može i ima uslova, treba da zasadi deset, dvadeset ari, da proba", preporučuje Ljubiša Vulićević. "Sigurno će imati makar pet puta veće prihode nego da seje žitarice."

U Službi za poljoprivredu Opštine Kuršumlija i pored znatno uvećanih poršina, za sada ne strahuju za plasman jagodastog voća.

"Dobra strana ove proizvodnje jeste zdrava sredina", ističe Jovica Đinović. "Ima mnogo certifikovanih površina na kojima se gaji organsko voće, koje ima tržište u svetu."

U poslednje četiri godine samo iz budžeta Opštine Kuršumlija, u razvoj poljoprivrede uloženo je oko šezdeset miliona dinara, što je uz državne subvencije, pozitivno uticalo na oživljavanje ove grane privrede i sve ozbiljnije korišćenje prirodnih potencijala.

rts.prokuplje@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара