Posledice NATO bombardovanja u Pančevu

Najveće posledice bombardovanja po ljude i životnu sredinu pretrpelo je Pančevo u kojem su gađane Rafinerija, Petrohemija i Azotara, a na današnji dan prvi projektili su razrušili i fabriku aviona "Utva".

Pre 17 godina prve NATO granate pogodile su fabriku aviona "Utva". Radnici druge smene tada su bili na svojim radnim mestima i samo zahvaljujući velikoj sreći niko nije stradao, ali traume su ostale za čitav život. Jedan od njih je i Grozdan Stamenkovski.

"Kao danas se sećam kad je pala prva granata. Bio sam 70 metara udaljen od hale koja je pogođena. Sreća što su zidovi debeli, pa su nas zaštitili, jer danas ne bih bio ovde", priseća se Stamenkovski koji od tada 24. mart slavi kao svoj drugi rođendan.

Za 78 dana bombardovanja, Pančevo je gađano 24 puta. Razrušeni su pogoni Petrohemije i Rafinerije u kojoj su poginula i tri radnika, a iz oštećenih postrojenja Azotare u zemlju i kanal otpadnih voda iscurelo je 250 tona tečnog amonijaka.

Pančevci smatraju da su dobro i prošli, ako se zna da su NATO granate pogodile i hlorni rezervoar u Petrohemiji, koji je srećom bio prazan, a gađane su i cisterne sa amonijakom u Azotari koje su mogle da izazovu i mnogo veće eksplozije.

Za vreme bombardovanja u Rafineriji je izgorelo oko 80.000 tona nafte i naftnih derivata, a iz Petrohemije je izliveno 460 tona visokotoksičnog vinilhlorida. Iznad grada su tada zabeležene 10 i po hiljada puta veće od dozvoljenih koncentracije kancerogenih materija koje mogu da prouzrokuju slabljenje imunološkog sistema, razne vrste tumora, spontane pobačaje i urođene mane kod dece, kao i neizlečive bolesti nervnog sistema i jetre.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

broj komentara 0 pošalji komentar