Forenzički centar u Užicu

Nacionalni kriminalističko-tehnički centar, osim u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od pre dve i po godine ima svoj centar i u Užicu. Od rada užičke forenzičke laboratorije, za čiju opremu i obuku kadrova je Norveška donirala oko 570.000 evra, primetni su rezultati u rasvetljavanju krivičnih dela u šest policijskih uprava: Užicu, Prijepolju, Valjevu, Čačku, Kraljevu i Novom Pazaru.

Bilo kakvo menjanje originalnog dokumenta, dopisivanjem, prepravljanjem, menjanjem slike, ma koliko izgledalo uverljivo, grafolog će pomoću doku-boksa utvrditi, na zahtev suda ili policije.

Najviše je veštačenja u fizičko-hemijskoj laboratoriji materijala za koji treba utvrditi da li u njemu ima psihoaktivnih supstanci, ali se testiraju i čaure, zapravo svi tragovi zatečeni na mestu zločina.

"Mi kroz naš rad ovde, primenom našeg stručnog znanja, koristeći forenzičke metode i tehniku obezbeđujemo dokaze i objašnjavamo činjenice koje su od značaja za razrešavanje, odnosno rešavanje krivičnih dela", kaže Dragana Dogandžić, šef odseka za KTC u Užicu.

Postoji sličnost sa ovim poslom kakvog je javnost upoznala gledajući krimi serije, u smilu da su metode koje se primenjuju, oprema koja se vidi u tim serijama identične i odgovaju ovoj opremi koju mi imamo i koju koristimo u našim analizama, a rekla bih da je osnovna razlika u brzini dolaska do rezultata, u serijama je to mnogo brže nego što je u realnom životu", dodaje Dogančić.

Tragove tumače visokoobrazovani stručnjaci različitih profila koji se konstantno usavršavaju na obukama. Za dve i po godine ovde je urađeno gotovo 1.900 veštačenja, koja su ubrzala  procesuiranje izvršilaca krivičnih dela, jer se više ne čeka kao nekad na rezultate iz Beograda.

"U ovom periodu je interesantno da smo i ona krivična dela koja su bila izvršena pre 2013. godine, 2010, 2012. i 2011., znači u nekom prethodnom periodu, da smo i te tragove izveštačili ovde u kriminialističko-tehničkom centru, tako da smo otkrili preko 80 učinilaca krivičnih dela", kaže Dragica Jevtović, načelnik PU Užice.

Tragovi ovde veštačeni nepogrešivo vode ka osumnjičenima, a kako je užička forenzička laboratorija akreditovana, njihovi rezultati validni su u sudskim procesima u svim razvijenim državama sveta.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара