Ne blede sećanja na šabačke Jevreje

Danas je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. U Šapcu više nema jevrejskih porodica, ali sećanja na njih ne blede. Grad je predložio da Stari mlin, u kojem su od jeseni 1940. godine bili smešteni Jevreji iz "Kladovo transporta", bude pod zaštitom države, a krajem prošle godine otkupio je i nekadašnju sinagogu.

U Starom mlinu bilo je smešteno oko 500 ljudi i dece. Brod sa jevrejskim emigrantima, koji su brodom krenuli iz Bratislave u Palestinu, zaustavljen je na granici sa Rumunijom. Posle boravka u Kladovu, došli su u Šabac.

"Majka uvek kada nešto umesi da mi da odnesem u mlin, jer tu su bili vršnjaci mojih godina, tada sam ja imao 14,15 godina. Oni koji su bili malo imućniji, oni su našli stanove u gradu sve do 41. dok nisu Nemci došli", kaže Mile Vujić, svedok događaja.

Kurt Hilkovic bio je nemački fudbalski reprezentativac. Kada je Hitler došao na vlast, za njega više nije bilo mesta u državnom timu. Igrao je u "Mačvi", a u Šapcu mu je rođeno treće dete. Zajedno sa muskarcima iz "Kladovo transporta" streljan je u Zasavici.

"Najveći broj njih od 1.100 prispelih, došli su iz Srednje Evrope, streljan je, to se pre svega misli na muškarce 12. oktobra 1941. sa njima je zajedno streljana i muška jevrejska populacija iz Šapca dok su žene i deca iz Kladovskog transporta umoreni na teritoriji Beograda u prvoj polovini 1942.", kaže Nebojša Cvejić, istoričar.

Tokom dva veka u Šapcu je živelo oko 100 jevrejskih porodica.

Dok su mnoge domaćice u zemlji, kuvale masnoću i živu sodu da bi prale veš, u Šapcu se proizvodio sapun. Vlasnik fabrike, Žak Biti Jakov živeo je u ovoj kući.

Šapčanin Stevan Marinković nekoliko godina je istraživao, a 18 meseci sa saradnicima snimao film o jevrejskim porodicama koje su živele u gradu na obali Save.

"Ima više Jevreja koji su ostavili dubok trag. Dr Avram Vinaver je prvi doneo rendgen aparat u Srbiju i taj aparat je bio u šabačkoj bolnici, jer je on bio prijatelj sa naučnikom Rendgenom. Imamo i dva velika pesnika, Oskar Davičo je tri puta dobio Ninovu nagradu, a Stanislav Vinaver bio je jedan od najboljih poznavalaca srpskog jezika", kaže Stevan Marinković, autor filma "Šabački jevreji".

Šapčani su pokrenuli inicijativu da nekadašnju sinagogu pretvore u muzej i edukativni centar za toleranciju. Poslednja jevrejska porodica koja je živela u Šapcu, odselila se u Izrael 1992. godine.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво