Kikindske sove neće morati da otimaju tuđa gnezda

Sove ušare, simpatične i korisne grabljivice koje se hrane glodarima, ne grade gnezda nego zauzimaju tuđa. Zbog toga su Kikinđani, čiji je grad najveće zimovalište ovih sova na svetu, odlučili da im postave ekološke kutije u kojima će moći da se gnezde.

Dvadeset veštačkih gnezda postavlja se u krošnjama stabala na kikindskom trgu, pre svega, radi lakšeg praćenja gnezdeće populacije i same bezbednosti sova ušara. Ovu akciju lokalne samouprave i Centra za zaštitu sova Srbije građani prihvataju sa simpatijama.

Kikinđani ističu da na ovakav način "pokazuju da žive zajedno sa sovama, ne smetaju im i brinu o njima".

Novembar se u Kikindi obeležava kao mesec sova i u turističkom smislu ove ptice postale su pravi brend Kikinde. Kako i ne bi kad ih u samom centru grada zna biti i do sedam stotina.

Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine navodi da je jedan od njihovih prioriteta promocija eko turizma, privlačenje turista, ornitologa, ljubitelja ptica i svih onih koji su zainteresovani da vide zašto se sove okupljaju baš na gradskom trgu.

Za izradu ekoloških gnezda koristi se specifičan materijal napravljen od recikliranog tetrapaka, a Milan Ružić iz Centra za zaštitu sova ističe da je apsolutno vodootporan:

"Nema dodatnog premazivanja farbom i ostalim, a sirovina se uzima sa deponija, prerađuje se, pa na taj način i generalno pomažemo prirodi."

Ljubitelji sova smislili su kako da fenomen njihovog najvećeg zimovališta približe, ne samo Kikinđanima nego i celom svetu.

"Postavićemo kamere koje će nadgledati nekoliko stabala na kojima sove zimuju i na taj način ćemo ove ptice približiti milionima ljudi širom sveta", poručuje Ružić. Pored toga, očekuje se da krajem iduće godine premijerno bude prikazan dokumentarac o kikindskim sovama koji je snimila ekipa "One Planet", u produkciji Bi-Bi-Sija.

Procenjuje se da će taj dokumentarac i četvorominutni fragment o sovama videti oko pola milijarde ljudi, a serija će se prikazati u više od dvesta zemalja.


rts.kikinda@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво