Prvi dom za stare i odrasle u Podrinju

U Tršiću u blizini etno sela otvoren je novoizgrađeni Dom za negu starih, prvi i jedini u celom Podrinju. U objekat od 1.700 kvadrata urađen po najvišim standardima i dobijenim licenca, novac zarađen u inostrastvu, dvojica Podrinjaca uložila su u svoj kraj.

Angelina Đuričić je godinama radila u Nemačkoj. Kaže da je na zapadu lepo, al najlepše u rodnom kraju. Zato  je odlučila da penzionerske dane provede u rodnom Tršiću, ali ne u svoj kući nego u novoizgrađenom domu.

"Nedeljom, subotom u goste odem kod sestre jedne druge i kako vam je ovde dobro je", kaže Angelina Đuričić iz Tršića.

"Priroda je lepa, lepo dišem, šetamo se", kaže Stanojka Maksimović iz Brasine.

Petnaestak stanara pristiglih odmah u avgustu po otvaranju već se prilagodilo. Druženje i nega je ono što im je svima zajednička potreba.

"Lepše mi je ovde u društvu nego da samujem tamo", kaže Milojko Spremić iz Stupnice.

"Služe nas kao Boga i lepo nam je nećemo kući skoro", kaže Milena Đurić iz Stupnice.

"Jesu, al ipak dođe vreme da sam tužna zbog dece. Ja malo tužna što deca nisu tu", kaže Borka Pantelić.

Opremljen i namenski uradjen po svim standardima, i uz sve potrebne dozvole, dom ima 70 kreveta. Nega obezbeđena i za vitalnije i za nepokretne korisnike.

"Oni su non-stop pod nadzorom medicinskih tehničara, zdravstvenih radnika, ako treba konsultujemo lekare, specijaliste iz Opšte bolnice", kaže Slavica Pantelić, glavna sestra u domu.

Uz negu, korist, kažu, najveća je u prirodi i okruženju. To je i bio moto dvojici Podrinjaca. Da budu svoji na svome, kažu, novac stečen u Švajcarskoj vratili su u Tršić. Napravili  dom, obezbedili smeštaj i desetak radnih mesta.

"Pošto smo srcem i dušom vezani za otadžbinu Srbiju odlučili smo da taj novac uložimo ovde kako bi mogli zaposliti odredjeni broj radnika i kako bi ostali ovde", kaže Milan Starčević, suvlasnik Doma za negu starih "Carski Konak" u Tršiću.

Na proleće stanari će dobiti i letnju baštu. Dok ne završe svoj plastenik za organsku proizvodnju,  sve što treba za ishranu ima dovoljno u selu. Komšije iz Tršića redovno su na kafi i ispomoći, a sa popunjavanjem kapaciteta biće mesta i za nove radnike. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара