Počinje 3.Srem film fest

Večeras u 19 časova u hotelu "Termal" u Vrdniku počinje 3. Srem film fest. Ove godine u devet srpskih i hrvatskih mesta biće prikazano 60 dokumentarnih filmova posvećenih turizmu i ekologiji. Najavljeno je da će Srem film fest otvoriti ataše za kulturu Francuske ambasade u Beogradu.

Antonio Konte iz Italije osnivač je Međunarodnog komiteta Festivala turističkih filmova i počasni predsednik Srem film festa koji je postao deo ove velike porodice.

"Naš festival u Srbiji prvi put je održan pre 20 godina. Došao sam i na Srem film fest, jer ovakvi susreti doprinose povezivanju naroda i umetnika", kaže Antonio Conte, počasni predsednik Srem film festa i Međunarodnog komiteta turističkog filma.

Za ovogodišnji Međunarodni festival stiglo je više od 300 filmova iz 35 zemalja.

"Šta je zadatak jednog ovakvog festivala sem da donese najbolje filmove iz sveta, da prikaže autore koji su retko na ovim područjima prisutni, da na neki način uspostavi kontakt sa turističkim mestom koji je centar turističkog Srema, ali je isto tako i zadatak da okupljene oko festivala dovede do jedne poruke koja će da ostane za sledeći festival i sledeća događanja", kaže Dragomir Zupanc, umetnički direktor.

"Dobili smo filmove sa šest kontinenata, čitav svet je zastupljen, dobili smo jedno sjajno mešanje kultura i objedinjavanje problema, jer ekološki problemi iako se tiču određenih mesta su univerzalni, ali isto tako i njihovo rešavanje. Dobili smo mogućnost da razmenimo informacije, ko šta radi i čime se bavi i vidimo koji je umetnički domet filmova kao i da  još jednom zajedno uzviknemo "Spasavajmo planetu", kaže Vladimir Perović, selektor.

Vrdnik se nalazi na južnim padinama Fruške gore gde ima najviše sunčanih dana u godini. Zbog prirodnog bogatstva i turističkih potencijala, drugi put je izabran da bude centralno mesto festivala.

"Posle izuzetno uspešne letnje sezone, veliko nam je zadovoljstvo da smo drugi put domaćini Festivala dokumentarnog filma Srem film fest, koji se bavi turizmom i ekologijom. S obzirom na mogućnosti koje banja ima, a to je Fruškogorsko okruženje, čist vazduh i termalna voda, dobro poznata, temperature konstantne od 32,5 stepena, mislim da je banja Termal pravo mesto za održavanje ovakvog Festivala", kaže direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Termal" Zoran Bošnjak.

Cilj festivala nije samo promocija dokumentarnog filma već i turističkih potencijala Srema.

"To upravo i razlikuje ovaj festival od većine drugih festivala, jer on radi i na promociji regije u kojoj se odvija. Kada kažem promocija, mislim na kulturno nasleđe, na ekološki interesantne destinacije sa aspekta turizma, a Srem je prebogat i kulturnim nasleđem i  interesantnim destinacijama, poput Nacionalnog parka Fruška Gora, Specijalnog rezervata prirode "Zasavica", Obedske bare... U svakom slučaju jedan vrlo vredan region za razvoj turizma", kaže Igor Čolak, osnivač i direktor festivala.

Za četiri festivalska dana u zvaničnoj konkurnciji biće prikazano 58 filmova. Pored Vrdnika Srem film fest 3 biće održan i u Zasavici, Rumi, Sremskoj Mitrovici, mestu Nijemci, Inđiji, Sremskim Karlovcima, Staroj Pazovi, Iloku i Vukovaru.

Autori će se nadmetati za zlatnu, srebrnu i bronzanu bubamaru, a najboljima, nagrade će biti dodeljene 26. septembra. Za učesnike i goste Srem film festa biće organizovani i brojni prateći programi, od izložbe fotografija "Alternativni izvori energije" Francuskog kulturnog centra, postavke NP Fruška gora pod nazivom "Sve dobre stvari su divlje i slobodne" do studijskih putovanja, tribina i predavanja.

Između ostalog, biciklisti koji će voziti od Rume do Vrdnika, promovisaće i ideju "Stare pruge Srbije za biciklističke staze", a poslednjeg dana biće organizovana "Nemačko veče", tj. promocija nemačke kuhinje i kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво