Češki planinari u prijepoljskom kraju

Četvrt veka od kada se poslednji put išlo planinarskom transverzalom Boško Buha, od Žabljaka preko Jabuke gde je poginuo Boško Buha, do Prijepolja, češki planinari obnovili su sećanje na partizanskog bombaša, prešavši stazu dugu 116 kilometara za četiri dana. Planinari - policajci iz Češke, inače imaju dugogodišnju saradnju sa prijepoljskim policajcima, koji su im ovog puta bili logistička podrška.

Posle 97 kilometara pređenih od Žabljaka do Jabuke odali su počast bombašu čije ime nosi transverzala, uporediviši pređeni put sa stazom na tabli koja im je, slučajno primećena pre dve godine, i dala ideju za planinarenje.

"Čerez preko interneta i Vikipedije smo informacije dobili da je on bio partizan, mladi partizan...i mi smo dogovorila sa kolegama što hoćemo ovu transverzalu njemu u čast, ići na planinarenje", kaže Jozef Franc, Internacionalna policijska asocijacija (IPA), regija
Prostejov, Češka.

"Krenuli smo sa Žabljaka, prešli preko kanjona Tare, savladali uspon od 1.000 metara  do Ljubišnje; bilo je teško sa rancima, visoka temperatura, ali se isplatilo jer je priroda predivna", kaže Aleš Franc, IPA, regija Prostejov, Češka.

"Umnogome se teren izmijenio, nema više mostova, nema prelaza na Tari, morali smo da obilazimo na par mijesta, mnogo širi krug da pravimo nego što su ranije ti putevi vodili", kaže Vjekoslav Joksimović, IPA, regija Prijepolje.

Ali nije bilo odustajanja, planinari čvrsto rešeni da dođu do Memorijalnog kompleksa Boško Buha na Jabuci koji više niko ne posećuje od raspada Jugoslavije, a pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, sa zanimanjem su se upoznali sa njegovom istorijom, praveći i foto dokumentaciju.

"Prvi put nakon 25 godina imamo naše prijatelje iz Češke koji su odlučili da peške sa Žabljaka, tačno po transverzali dođu na ovo mesto gde je Boško Buha poginuo i da nas podsete da smo mi zaboravili  nešto što se nije smelo zaboraviti, jer Boško Buha je hteli, ne hteli istorijska ličnost", kaže Slavoljub Pušica, direktor Muzeja Prijepolje.

"Iz ovog našeg pešačenja i nanaslikane slike i film i hoću ih za buduću izložbu", kaže Jozef Franc.

I sva nastojanja i prijepoljskog muzeja, koji brine o spomenicima na Jabuci i prijepoljske opštine, usmerena su ka ponovnom oživljavanju ovog kompleksa, koji je trideset godina proslog veka vrveo od dece iz svih krajeva Jugoslavije.

Ovogodišnje pešačenje planinarskom transverzalom Boška Buha, gostiju iz Češke, mogla bi da bude dobra najava turističke budućnosti Jabuke.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво