Jadovnički ultramaraton

Proteklog vikenda na Jadovniku kraj Prijepolja održan je Prvi jadovnički ultramaraton, organizovan u cilju promocije ove nedovoljno poznate planine, a na kojoj su tri zaštićena prirodna dobra: kanjon Mileševke, slapovi Sopotnice i predeo izuzetnih odlika Ozren - Jadovnik.

Više od 80 takmičara u četiri discipline, na 11,22, 66 i 111 kilometara startovalo je iz suncem okupanog Prijepolja ka netaknutoj prirodi ćudljivog Jadovnika.

"Gore je čak bilo i magle, baš drastična promena vazduha, temperature, bilo je teško, ali je stvarno bilo spektakularno lepo", kaže Nenad Živković, Kruševac, pobednik trke na 66 kilometara seniori.

"Smeta magla, ali snalazimo se. Odlične su markacije i onda nije teško", kaže Elzana Duraković, Prijepolje.

Pri tom i gostoljubivi domaćini na kontrolnim tačkama, dodaju takmičari, i gde je predviđeno i gde nije okpepljenje.

"Ovo smo poneli od kuće za nas dvojicu, međutim, šta da kažem, znači, ne mogu da ih odbijem, sipamo sve što ima dok ima, kad nestane, nema meni, nema njima", kaže Adnan Tandir, Kontrolna tačka.

Uz takvu podršku, takmičari su, i pored uspona od 2.800 do 4.800 metara na najdužim stazama, do mnogih tačaka stizali i pre nego što su ih očekivali.

Najviši vrh Jadovnika, Katunić na 1.734 metra nadmorske visine, na stazama je ultramaratonaca na 66 i 111 kilometara. Prvi su do njega stizali posle četiri i po sata od starta trke.

Pobednik na najdužoj stazi, savladavši je za malo više od 18 sati, uživao je usput,  i u slapovima Sopotnice, a takmičari iz Češke i u kanjonu Mileševke.

"Video vodopad, to je fantastična stvar, ja sam bio u Plitvička jezera i nešto slično je tu, nikad ne očekivao da vitim takvu lepotu, fantastično", kaže Vladimir Kot, Rusija, pobednik trke na 111 kilometara, seniori.

"Na iduću godinu hoću da dodjem sa kolegama iz Češke, u većem broju.Najave već za iduću godinu, organizatorima su znak da se uloženi trud isplatio", kaže Jozef Franc, Češka, pobednik trke na 22 kilometara, stariji od 50 godina.

"Makar 80 ljudi kojima je Jadovnik nepoznat pretrčali su Jadovnik i viđeli njegove lepote", kaže Vjekoslav Joksimović, Udruženje građana "Jadovnik - oaza netaknute prirode".

Sa takmičarima, slike divljeg Jadovnika sa prvog ultramaratona stiće će, osim širom Srbije i u Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Rusiju i Češku.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво