Značaj manifestacija za promociju Vranja

Od početka maja do kraja avgusta u Vranju se u okviru Kulturnog leta, održavaju brojne manifestacije. One okupljaju umetnike iz Srbije, regiona i celog sveta. Time se promoviše grad, privlače turisti, ali se i zaradi. Oko osam miliona dinara ostane gradu, restoranima, prenoćištima, prodavnicama, samo tokom leta.

Smenjuju se manifestacije, festivali, gosti. Oko 30 pijanista iz Japana, Nemačke, Turske, boravi u gradu sevdaha i meraka. Da se prijatno osećaju, upoznaju grad i Vranjance brine Muzička škola, organizator festivala.

"Moguće je prosperirati od ovoga, ali to nam nije bio cilj. Znači, prvenstveno u Vranju nismo imali prilike da u kratkom vremenskom periodu ugostimo toliko kvalitetnih muzičara", kaže Dragana Ristić Mladenović, direktor Muzičke škole.

Gosti su smešteni u privatnim hostelima i prenoćištima, a njihovi kapaciteti su nedovoljni da prime sve. Jedini hotel u gradu ne radi već četiri meseca.

"Smeštaj je dobar, lepo smo spavali. Prvi put sam svirala na srpskom venčanju. Drugačiji ritmovi i komplikovani, ali je bilo zanimljivo iskustvo", kaže Masako Sakai, pijanistkinja iz Japana.

Hranu su obezbedili sponzori, restorani, a uposlene su i domaćice. Na meniju su tradicionalni vranjski specijaliteti.

"Jela su vrlo ukusna i lagana, posebno ona koja jedemo za večeru, čorbe, supe, đuveči", kaže profesor Klaus Šilde, pijanista iz Nemačke.

Dok traju manifestacije, Turistička i ostali organizatori, pored svojih radnika, angažuju i saradnike, volontere. Lokalna samouprava priprema strategiju razvoja kulture.

"Da nam omogući da u nekoj daljoj budućnosti, osim toga što predstavljamo sve ono što imamo, možemo od toga da ostvarimo i neku ekonomsku korist", kaže Nela Dimitrijević, član Gradskog veća za kulturu.

"Ako govorimo o brojci od nekih 7-8 hiljada ljudi, a svako od njih da potroši po 1.000 dinara, to je suma od oko sedam, osam miliona dinara za grad", kaže direktor Turističke organizacije u Vranju Tomislav Stojanović.

U Vranje godišnje dođe više od 15 hiljada turista, pokazuje statistika. Polovina od toga, grad poseti leti.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво