Mladi lekari dobili posao

Zahvaljujući projektu "Unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite", koji zajedno sprovode opština Pirot i Dom zdravlja, osam mladih lekara sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja radno je angažovano u ambulantama i hitnoj službi od 1. avgusta do 31. decembra ove godine. Prednost na konkursu imali su najbolji studenti.

Prosečna ocena 9,25 omogućila je mladoj lekarki Ivani Živković da se, od prijavljenih tridesetak, nađe među osam kandidata koji su dobili priliku da stečeno znanje na fakultetu primene u praksi. Projekat koji sprovodi opština Pirot, za nju je, kaže, veliko ohrabrenje.

"Ovo je veoma značajno s obzirom na to da je sada teško da se nađe posao, tako da je ovaj projekat stvarno idealna prilika za sticanje radnog iskustva", kaže dr Ivana Živković.

I njen kolega dr Milan Panić smatra da je ovakav potez lokalne samouprave neka vrsta nagrade najboljim studentima. On je trenutno angažovan u hitnoj službi.

"Moram da kažem da je ovo dobra stvar koja mi se desila u pravo vreme i možda ću poželeti ovde da ostanem", kaže dr Milan Panić.

U pirotskom Domu zdravlja kažu da projekti nisu trajno već prelazno rešenje za nezaposlene lekare , ali su korisni i za njih, ali i ustanove u kojima su angažovani.

"Ovo su lekari koji rade, ako mogu tako da kažem,  pomoćnim poslovima u prisustvu svojih mentora koji rade u tim službama. A, što se tiče projekata, oni se u našoj državi organizuju za sve i svašta, po principu javnih radova, ako mogu da napravim neko banalno poređenje. Ovo jeste jedan oblik javnih radova ali u zdravstvu", kaže dr Radovan Ilić, v.d. direktora Doma zdravlja u Pirotu.

Izdvajanjem sredstava iz budžeta, Opština Pirot četvrtu godinu zaredom pruža šansu mladim lekarima da steknu dragoceno iskustvo u struci.

"Osnovni motiv je da ljudi koji su završili medicinu da se vrate u Pirot, da dobiju šansu da rade i imaju jedan period stručne prakse. Da bi dalje mogli da ostanu kod nas i da dobiju specijalizaciju", kaže Vladan Vasić, predsednik opštine Pirot.

Nekoliko mladih lekara koji su prošli kroz ovakve projekte proteklih godina već su dobili stalni posao u zdravstvenim ustanovama, što je veoma značajno, s obzirom na to da je na evidenciji Nacionalne službe u Pirotu trenutno 40 nezaposlenih doktora medicine.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво