Sećanje na prvog srpskog vojnog pilota

Mihailo Petrović, prvi srpski vojni pilot i prva žrtva ratnog vazduhoplovstva u svetu, Mihailo Petrović, rođen je 1884. godine u Vlakči. Žitelji tog šumadijskog sela i poštovaoci svake godine, na dan njegovog rođenja, okupe se oko njegove kuće da bi mu, polaganjem venaca, odali poštu.

Na vrhu sela, podno Rudnika, rodna kuća Mihaila Petrovića. Oronula i prazna. Tek po koja fotografija, svedoci, da je u njoj živeo prvi srpski avijatičar.

Unuka Tomislava, priseća se priča o svom pretku, ispod stare jabuke, u miru nekadašnjeg doma Petrovića.

"U našoj kući, uvek se pričalo o Mihailu. Ponosni smo što smo njegovi potomci. Moj sin živi u Sloveniji, kada je polazio, poneo je Mihailove fotografije i čuva ih u svom domu", kaže ona.

Mihailo Petrović, poginuo je na borbenom zadatku u Prvom balkanskom ratu, 1913. godine, iznad Skadra. Sa još pet srpskih dobrovoljaca, školu za avijatičare, završio je u Francuskoj. Kao najbolji đak, dobio je prvu srpsku pilotsku dozvolu.

Predsednik vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović kaže da su to bili blistavi dani ratnog vazduhoplovstva i da Srbija ni po čemu nije zaostajala za velikim svetskim silama.

U Zavičajnom udruženju, Mihailo Petrović, planiraju još niz aktivnosti, posvećenih hrabrom avijatičaru.

Sekretar Dragoljub Svabić, na čiju inicijativu je i osnovano udruženje, ističe, da je namera da se na vrhu sela postavi avion, podigne spomenik i zaštiti rodna kuća, koja bi bila mesto okupljanja svih poklonika srpske avijacije.

U Vlakci se poštuje i čuva istorija. Na ulazu u selo, tabla sa likom prvog srpskog pilota. Za sve koji prođu, podsećanje, da je začetnik srpske avijacije, baš iz tog kraja.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542
 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи