"Drvo života" na srednjoškolski način

Dva sedamnaestogodišnja učenika srednje medicinske škole iz Užica, napisala su i izvela predstavu, "Drvo života", na sceni Gradskog kulturnog centra. Njihov pozorišni prvenac, u formi dijaloga razmatra pitanja života, koji opisuju i kao preživljavanje i životarenje.

Za samo sedam dana, Radovan je napisao svoju prvu dramu. Prepleo je živote 36 likova, a počeo  je dijalogom između Boga i čoveka.

Dušana je poznavao samo iz školskih hodnika, a onda mu je dao tekst, i predložio da zajdeno rade ovu predstavu u kojoj se smenjuje 18 životnih priča: od komičnih, preko filozovskih, do strašnih i onih na rubu morbidnog.

"Ali sve imaju jednu istu pouku, da se na kraju gledalac okreće, ka životu, ka nekom optimizmu, da je život ustvari drvo koje sadimo i koje treba da nam da plodove, da je život ono što ćemo mi od njega napraviti", kaže Radovan Jovičić.

Predstava je pripremljena za četiri meseca, a uloge su podelili prema afinitetima, jer ovi mladi, možda budući glumci, svoje uzore traže u delima Dostojevskog, Hesea, Getea, Selimovića i Andrića. Za scenografiju, bilo je dovoljno tek nekoliko stolica, jedan sto i rešetka.

"Sigmund Frojd mi je omiljena uloga.. najlakše mi pripadaju ti stariji likovi, nekako sam još od malena voleo da igram starije, imitirao sam ih i onda smo nekako to najlakše uskladili", kaže Dušan Stefanović.

U ovoj predstavi jedan od likova je i Marija Džambas koja nastupa u Estradijanumu.

Aplauz je najbolji odgovor Užičke publike, kojim  je nagradila svoje najmlađe dramaturge i izvođače. Simbolično nazvana: "Drvo života", ovapredstava ima i svoju pesmu, u kojoj se bistar mozak i ludo srce dovode u ravnotežu.

"Da citiram Andrića: "Ako djelo ne služi čovjeku i čovječnosti, onda ne služi ničemu..", kaže Radovan.

"Drvo moje, drvo moje, s ljubavlju te ja posadih, ti mi reci plodom svojim dal' dobro uradih", kaže Dušan.

A oni ne bi bili tako posebni da nisu i u završnom činu te večeri, gledaocima poklonili sadnice Paulovnije, brzorastućeg drveta. Te sadnice, simbol su predstave i sudbine kakvu joj žele.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи