Stara planina raj za ljubitelje ekstremnih sportova

Park prirode Stara planina, prostire se na 114 hiljada hektara i najveće je zaštićeno prirodno dobro u Srbiji. Za poslednje dve godine, broj turista na Staroj planini povećan je čak deset puta. Zbog toga Turistička organizacija Pirota želi da ponudi nove sadržaje, pre svega ljubiteljima ekologije i ekstremnih sportova.

Rafting i kajak na nabujalim staroplaninskim rekama. Do skora nezamislivo, ali zahvaljujući profesionalcima Rafting saveza Srbije, uskoro će predstavljati deo prolećne turističke ponude.

Takozvane staze kroz brzake, kanjone i klisure Visočice i ostalih reka na Staroj planini, biće trasirane i predstavljene ljubiteljima ovih ekstremnih sportova.

"Vrlo je lepa reka, zahtevna je. Možemo da prođemo bez ikakvih problema sa raft čamcem. Ovo nije jedina reka u ovom kraju moja može da se koristi u ovakve svrhe, turističke, rekreativne, a možda jednog dana i takmičarske", kaže predsednik Rafting saveza Srbije Boris Purjakov.

"Važno je da ljudi koji se spuštaju niz ovakvu reku budu obučeni, adekvatno opremljeni i da imaju obezbeđenje sa sobom. Ne preporučujem nikome da se amaterski bavi ovim sportom", kaže Bojan Orlović.

Rafting, kajak, ture do najlepših vodopada u Srbiji, planinarenje, obilazak kulturno istorijskih spomenika, a uskoro i paraglajding, to je ono što posetioce treba da privuče na najveću planinu Srbije.

"Upotpuniti turističku ponudu i ponuditi što više sadržaja kako bi zadržali i one koji borave ovde i one koji nisu bili da privučemo da uživaju u svim tim sportovima i na kraju krajeva da uživaju u prirodi Stare planine", kaže direktor TO Pirota Bratislav Zlatkov.

Iako je cilj da Stara planina postane centar za ekstremne spotove, neće biti zaboravljeni ni najmlađi ljubitelji prirode. Plan je da centar za posetioce, koji je nedavno otvoren, postane naučno nastavna baza.

"Da se okrenemo školama, đacima, osnovcima, da nauče kako da se ponašaju u parku prirode, šta je to bitno za dalji razvoj parka prirode i za očuvanje tog zaštićenog područja", kaže Igor Petrović, upravnik parka prirode Stara planina.

Razvoj turizma, ali u skladu sa prirodom, odnosno očuvanjem zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta je, smatraju stručnjaci, budućnost Stare planine.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво