Читај ми!

Za Staparsko poselo čulo se i u Veroni

O turističkim potenicijalima užičkog sela Stapari više se zna u Veroni u Italiji, nego li u užičkom kraju, zahvaljujući staparskim poselima koje u Veroni organizuje multimedijalna umetnica Biljana Bošnjaković, poreklom iz Stapara, a koja već 23 godine živi u gradu Romea i Julije.

I u Veroni, i u Staparima poselo počinje uspostavljanjem skajp veze Staparaca i Italijana, kojima je, kako kažu, posle kratkotrajnog prošlogodišnjeg boravka deo srca ostao u užičkom selu.

Organizatorka posela u Veroni Biljana Bošnjaković radije predstavljanje sela prepušta  autorima izložbe fotografija i putopisa, koji su, kako sami kažu, već pomalo Staparci.

"Na 66 strana sam opisao sve lepote Stapara, moj odnos sa meštanima, njihovo gostoprimstvo, prijateljstvo, druženje", kaže Klaudio Njakarini, autor putopisa o Staparima.

"U Stapare sam došao nakon pročitanog Klaudijevog putopisa. To putovanje je bilo veliko otkriće, veliko osveženje za mene", kaže fotograf Đanluka de Santi.

Oni su se na licu mesta upoznali sa svim što je Biljana pričala i donosila u Veronu.

"Svi naši prijatelji imaju ne samo vunene čarape, nego i Piroćane i u Piroćanima ovde u Veroni izlaze u grad", kaže Biljana Bošnjaković, multimedijalna umetnica iz Verone.

A ideja o organizovanju Internacionalnog festivala u Staparima u julu, potekla je kada je Biljana videla sajt rodnog sela.

"Ideja je bila prikazivanje, vrednovanje istorijskih, kulturoloških i ambijentalnih vrednosti Stapara, to je bio lajtmotiv koji je eto urodio plodom", kaže Nele Mirković, autor sajta o Staparima.

"Festival koji će pokriti sve vrste umetnosti: ko hoće da radi performans, po celom selu, po dvorištima, domu kulture, pored vodopada, u pećini, bilo gde, na livadama, u šumama, koncerti u šumama, dodir sa prirodom", kaže Biljana Bošnjaković.

"Ono što mi radimo na daljoj promociji ovde je da animiramo što veći broj meštana da možemo da primimo turiste da obezbedimo kvalitetne uslove, kvalitetnu hranu", kaže predsednik Mesne zajednice Stapari Slobodan Kurlagić.

Na poselu u Veroni već se prijavilo dosta zainteresovanih za Festival, na koji je moguće da stigne i grupa Nemaca, jer Staparsko poselo biće održano i krajem maja u Berlinu.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи