Читај ми!

Jedini Muzej zdravstvene kulture na Balkanu

Samo 15 godina posle Pariza 1900. godine u Nišu je osnovan Pasterov zavod. U toj zgradi danas je jedini Muzej zdravstvene kulture na Balkanu o kome šira javnost malo zna. U oči priprema za obeležavanje 115. godina od osnivanja Zavoda, zgrada koja je od 1979. godine spomenik kulture od velikog značaja, gotovo je ruinirana.

U zgradi Pasterovog zavoda u Nišu pre 115. godina pripremana je domaća vakcina protiv velikih boginja, prvi put u Srbiji lečeno besnilo.

"Tu je postojala jedna mala proizvodnja za onu Srbiju vrlo važnapogotovu zbog besnila, i postoje dokazi prvi snimljenih ujedenih od besnog vuka u okolini Kraljeva koji su ovde dovedeni da prime sve te vakcine i da budu zaštićeni", kaže prof. dr Bratislav Tiodorović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Niš.

Prva asocijacija Nišlija na Pasterov zavod sasvim je drugačija.

"Stanujem tu preko puta ovo je ruglo grada, strašno sramota me je kad prodjem i da pogledam kako izgleda u ruini", kažu građani.

Zbog opasnosti od rušenja fasade centralni ulaz se ne koristi, pa je posle mnogo godina na ova vrata ušao i Stanko Marjanović, lekar zadužen za pripremu godišnjice.

"Svi kompletno koji radimo u zdravstvu trebalo bi da imamo nivo odgovornosti za ovo stanje koje se ovde nalazi, ali i samo građanstvo, a naročito društvo", kaže dr Stanko Marjanović sekretar Organizacionog odbora.

Zato i ne čudi što građani ne znaju da se u ovoj zgradi nalazi Muzej zdravstevne kulture.

Postavka muzeja koja svedoči o razvoju srpske medicine nije menjana više od 30 godina. Pre 4 godine uradjen je projekat kompletne rekonstrukcije zgrade, ali para nije bilo.

Pukotine svedoče o tome da je poslednja detaljna rekonstrukcija ove zgrade rađena osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, zaposleni kažu da ni tada nije urađeno sve kako treba. Od tada do danas par puta je intervenisano na krovu zgrade.

Nadležni se ovoga puta nadaju da će do juna zbog godišnjice uspeti da srede bar fasadu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара