Читај ми!

Titova lokomotiva Sutjeska ponovo na pruzi

Lokomotiva Sutjeska, jedna od četiri koje je Dženeral Motors izradio 1978. godine kako bi vukle čuveni Titov Plavi voz, posle više godina, ponovo je u upotrebi. Remontovana je u Kraljevu, odakle je danas krenula u saobraćaj srpskim prugama.

Posle dugogodišnjeg tavorenja u garažama raznih železničkih čvorova širom Srbije, nakon dopreme u radionicu kraljevačke sekcije, ova čuvena lokomotiva je, naporima ovdašnjih radnika, osposobljena da se ponovo nađe na pruzi.

Velimir Jakovljević, poslovođa mehaničara Sekcije za održavanje voznih sredstava Kraljevo kaže da je skoro osamdeset posto bilo improvizovano, tako što su se za delove snalazili skidajući ih sa ranije remontovanih dizel lokomotiva uz  nešto delova koji su im isporučeni iz Beograda, ali da je najbitnije bilo znanje i umeće ovdašnjih majstora.

Ono što je možda mnogo važnije od lepe vesti da će lokomotiva Sutjeska ponovo saobraćati srpskim prugama, je svakako činjenica da je njen kompletan remont, koji bi negde u inostranstvu koštao između 450 i 550 hiljada dolara i trajao mnogo duže, ovde urađen mnogo jeftinije i efikasnije.

Tomislav Vukosavljević, šef sekcije ZOVS Kraljevo ponosi se što je kompletan remont urađen za samo tri meseca i za samo 34 hiljade evra, što je značajna ušteda u odnosu na cene ovakvog posla u drugim radionicama.

Na prvu vožnju posle remonta, Sutjesku je povezao Radojica Mitić, mašinovođa vuče vozova Požarevac, koji kaže da je specifičan osećaj upravljati ovom legendarnom mašinom, a da će ona ubuduće saobraćati na pruzi Požarevac-Majdanpek-Bor, kao i gde god bude potrebe u požarevačkoj sekciji.

Lokomotivu su iz Kraljeva na srpske pruge ispratili svi radnici koji su učestvovali u njenoj popravci, i, iako sa dozom nostalgije što odlazi, ipak ponosni što su posao uradili kako valja i time pokazali da su spremni da i nadalje obavljaju sve remonte za kojima u Železnicama Srbije bude potrebe.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи