Požeška džipijada

Trka džipova u Požegi specifična je i po terenskoj trci, i po brzinskim ispitima. Kišna godina odrazila se i na uslove vožnje, bilo je prevrtanja, ali nijedan takmičar nije povređen, jer su terenci prepravljeni tako da štite vozača.

Ljubitelji terenaca imali su pravu proveru sposobnosti u vožnji koja podseća na nekadašnji Kamel trofi. Za hard klasu, najteži izazov bio je u brdsko-planinskim šumama, ali i na poligonu - prostoru nekadašnje fabrike za proizvodnju opeke.

Ni za standardne terence ispit nije bio nimalo lak, a zbog kišne godine, koja je uticala i na teren, takmičenje je bilo teže nego lane.

"Bilo je blato specifično, putevi su mokri, šuma, klizali smo se, kačili, ja sam se nažalost i prevrnuo", kaže pobednik Božo Vučićević, pobednik brzinca, AMK Arilje. "Nemamo mnogo prilika ni da vežbamo, direktno dolazimo na takmičenja. Sve završili smo do kraja ovo svi. Živi i zdravi idu kući. Brzinac je bio dobar, dobra i staza."

Prošle godine osnovan je i Off road savez Srbije, koji je posebnu pažnju posvetio bezbednosti takmičara. U odnosu na evropske kolege, srpski ljubitelji terenaca nemaju velike sponzore. Za većinu je ovaj sport hobi u koji sami ulažu i rade.

"Po jednoj trci trebalo bi da se uloži 400-500 evra, kada imate već sve unapred pripremljeno, džipove i ostalo", objašnjava Dejan Bogdanović, predsednik Off road saveza Srbije. "A kupovina džipa i prepravka to već malo više košta. Uglavnom su to vlasnici otpada, auto-mehaničarskih radionica. Ja uopšte ne znam da li imamo takmičara koji nije iz te branše."

Mihailo Vukašinović, organizator "Off road Požega 2014", predsednik AMK Jeep Team Požega, kaže da je broj takmičara koji voze za šampionat, otvoreni šampionat Srbije ustaljen, zbog bodova i organizacije.

Posetioci su uživali u dvodnevnim vratolomijama terenaca. Iako su veoma bitni, rezultati takmičenja nisu najvažniji za učesnike ovakvih manifestacija, već druženje i provera spretnosti u vožnji. Oni kažu da su najlepši delovi Srbije do kojih se stiže terencima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво