Читај ми!

Ko je u pravu?

Porodici iz Ćićevca koja je pronašla i odgajala lane, lovačko društvo oduzelo je ovu životinju tvrdeći da Zakon o divljači i lovstvu zabranjuje držanje divljači u privatnom vlasništvu. Preseljenje laneta Nanija iz porodice u rezervat predmet je polemike i na društvenim mrežama.

Slučaj laneta Nanija koje je posle dva meseca oduzeto porodici iz Ćićevca, izazvalo je polemike ne samo u okruženju, već i na društvenim mrežama. Mejl u kome se apeluje na Javni servis da objavi ovu priču, u dopisničku redakciju stigao je iz Francuske.

Ko je u pravu? Udruženja za zaštitu životinja, koja podržavaju porodicu koja je negovala mladunče, ili članovi lokalnog lovačkog udruženja, koji, kako kažu, postupaju po zakonu.

Od kada je lane u fazaneriji lovačkog udruženja iz Ćićevca, susret Dragane Mitić i ljubimica koja je živela kod nje, maze se i hrane preko žice. Do pre mesec dana rasla je u prostranom porodičnom dvorištu. Lane su Dragani i suprugu kažu, donele komšije, sa pupčanom vrpcom oko vrata.

"Vezala sam se za njega. Presrećna sam što je živo. Čitala sam da je teško othraniti mladunče srne", kaže Dragana Mitić.

"Do tog dana kad su se pojavili lovočuvari i policija sa policijskim kolima i na prepad, ucenama su nam ga oteli", dodaje Milan Veljković, Draganin suprug.

Iz lovačkog udruženja negiraju da je lane oduzeto prisilno i u prisustvu policije, već da je sve urađeno po zakonu. Usledile su obostrane pritužbe i saslušanja.

"Ne znamo kako je došlo. Da li je došlo po sistemu štafete, da je išlo iz ruke u ruku ili je došlo, što mislim da je nemoguće pešice. Da li je to lane obespravljeno na način što smo ga mi oduzeli od gospođe i odneli na fazaneriju ili je obespravljeno u momentu kada je oduzeto od majke i prirode", kaže Milija Đorđević, predsednik lovačkog udruženja "Hajduk Veljko" u Ćićevcu.

Zakon o divljači i lovstvu zabranjuje držanje divljači u zatvorenom ili ograđenom prostoru u privatnom vlasništvu, duže od mesec dana i to od prestanka nepogode, izlečenja povrede ili sprovođenja posebnih mera gajenja.

"Država kao zakonodavac u toj zaštiti želi da tu divljač vrati u prirodu. Nakon tih trideset dana može doći do pripitomljavanja te jedinke. Ona će biti izgubljena za život u divljini", kaže Tomislav Radisavljević, šumsko gazdinstvo "Rasina".

Čuvanje i reprodukciju divljih životinja, kao kućnih ljubimaca može odobriti samo resorno ministarstvo na osnovu Zakona o dobrobiti životinja. Dragana i Milan su pisali ministarstvu pre petnaest dana, ali odgovora još uvek nema.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи