Kosidba na Rajcu

Više od četiri decenije, u prvu nedelju posle Petrovdana, održava se Kosidba na Rajcu, treća po posećenosti manifestacija u Srbiji - odmah iza novosadskog Egzita i Sabora u Guči.

Kao da je vreme stalo pred prizorom lepo odevenih naočitih kosaca, i mladih i starih, i hitrih vodonoša. Sećanje na doba kada je moba sazivana da bi se pokosile planinske livade Kosidba na Rajcu čuva 42 godine.

Prema podacima turističkih organizacija, Rajac je za tri dana posetilo oko 50 hiljada ljudi, a takmičenje u košenju posmatralo je oko 30.000 turista.

Nedeljko Kerkez došao je iz Republike Srpske: "Ja ovo održavam, volim ovo. Naša je to tradicija, naših prađedova i roditelja."

Revijalni deo za podsećanje na to kakve su kosidbe bile krajem 19. i početkom 20. veka, praznik

Takmičenje seniora najvažniji je događaj rajačke kosidbe u kojoj je veštinu i snagu oprobalo osamnaest kosaca iz Republike Srpske, Crne Gore i Srbije. Kosa se pozlatila Mirku Kecmanu iz Bosanskog Pertovca, a najbolja ekipa bila je crnogorska.

"Kako da se osjeća čo'ek pored ovoliko gledalaca, pored ovolikog naroda", kaže Slaviša Pupović iz Pljevalja. "Nemam riječi, stvarno nemam riječi."

Bez obzira na otežane uslove za pripremu ovogodišnje Kosidbe zbog majske poplave, Turistička organizacija Ljiga, kao domaćin, zadovoljna je kako je protekla.

"Posebno bih istakao da smo ove godine posvetili jedan deo programa stogodišnjici Kolubarske bitke. Iza nas je spomenik 1.300 kaplara, a na ovim terenima su se vodile žestoke i krvave bitke u Prvom svetskom ratu", podseća Zoran Milisavljević, v.d. direktora TO Ljig.

Posle napornog rada, zlatne ruke domaćica iz Ljiga, pobrinule su se za okrepljenje na pokošenoj livadi.

Prvi otkos ove godine na Rajcu bio je od Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

rts.valjevo@rts.rs

 

broj komentara 0 pošalji komentar