Godišnjica Muzeja kamena

U okolini Mionice, u klisuri Ribnice gde su se, prema tvrdnji geologa, sudarili jadarski i vardarski tektonski blok pre oko 65 miliona godina, nalazi se Muzej kamena. To nije slučajno, jer se čuveni struganički kamen eksploatiše još od kraja 19. veka.

Najmlađi muzej u valjevskom kraju ima najstarije eksponate. Muzej kamena pre godinu dana u mioničkom selu Paštrić otvorio je poznati ljubitelj prirode, biolog, Predrag Peca Petrović u svom domaćinstvu uz stručnu podršku dr Ivana Filipovića i beogradskog Geodetskog zavoda.

Oko 2.000 posetilaca iz zemlje i sveta videlo je postavku, koju čine reprezentativi uzorci kamena i stena jadarskog tektonskog bloka.

"Mi smo ovde po ko zna koji put došli do zaključka kako smo minijaturni u odnosu na to šta je vreme i šta je priroda u stanju da napravi", kaže Vesna Nišević Mrgić, posetilac iz Beograda.

Samo priroda ume da izvaja ovakva umetnička dela, jer to čini milionima godina. Peca Petrović živi sa kamenom i fasciniraju ga nova geološka saznanja.

"Dr Nebojša Vasić sa Rudarko-geološkog fakulteta sa svojim saradnicima otkrio je novu vrstu stene na Maljenu, bakerit, ona je hit u ovom muzeju. Dobili smo i separat iz Italije od jedne njihove naučnice, koja je identifikovala tragove dinosaurusa u Srbiji, u struganičkim sedimentima", kaže Predrag Peca Petrović, Muzej kamena u Paštriću.

Stručnjaci kažu da Muzej kamena ima perspektivu, te bi bilo važno uvrstiti ga sistem u muzeja Srbije.

"To je jako važno ne samo u ovom kontekstu kao jedan od poligona za geološka istraživanja, nego i za povezivanje geodiverziteta, one sredine na kojoj se stvara priroda, flora i fauna", kaže Aleksandra Maran Stevanović, kustos-paleontolog Prirodnjačkog muzeja.

Jedna od ideja Petrovićevih stručnih konsultanata je da se priređuju i tematske izložbe kako bi se Muzeju kamena u Paštriću posetioci iznova vraćali.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 220 068

broj komentara 0 pošalji komentar