Premijera "Žanke" u Užicu

U užičkom Narodnom pozorištu četiri večeri su premijerno izvođene predstave "Žanka". Priču o velikoj srpskoj glumici Žanki Stokić po tekstu Miodraga Ilića, dramaturgiji Dragane Bošković na scenu je postavila rediteljka Andrea Ada Lazić, a igra je Divna Marić prvakinja drame užičkog pozorišta.

Tragična sudbina Žanke Stokić koja je četiri decenije živela za pozorište i vladala scenom i publikom, a onda od komunističkih vlasti osuđena na osam godina gubljenja nacionalne časti zato što je igrala u vreme okupacije.

Daleko od pozornice koja je bila ceo njen život slomljena, tužna,bolesna,priziva uspomene pokušavajući da izmeri svoja sagrešenja u momentu kada je dobila poziv da se vrati u pozorište.

"Tekst Miodraga Ilića govori o poslednjem danu u životu Žanke Stokić. Ja sam to postavila malo drugačije u priču posle smrti, gde se kroz flešbekove seća svog života i uloga. Imala sam
malo tremu zbog rada sa jednom tako dobrom pozorišnom ekipom kao što je užička, ali je bilo zadovoljstvo raditi", kaže Andrea Ada Lazić, reditelj.

Posle šezdesetak pozorišnih uloga za Divnu Marić je "Žanka" vrhunac karijere i velika odgovornost, kako igrati veliku Žanku čije ime nosi i nagrada za najbolje pozorišne glumice kod nas.

"Želela sam da pokažem Žankinu emotivnu stranu. Znamo svi da je ona decenije provodila po kafanama, lumpovala, družila se s raznim ljudima, to je neka nametnuta javna slika, ali mislim da je u dubini duše bila jako ranjiva, ipak samo emotivna, slaba žena i to sam želela da pokazem", kaže Divna Marić.

Kao što tekst Miodraga Ilića i predviđa, pet muških uloga igraju dva glumca. Vahidin Prelić kaže da mu je, posebno u pozorištu, pravi izazov kada treba da odigra nekoliko različitih uloga za jedno veče, a Slobodan Ljubičić dodaje da posebno voli da igra Branislava Nušića.

Ovo mu je, dodaje Slobodan Ljubičić, već drugi put da se nađe u "koži" našeg najvećeg komediografa, posebno u godini kada se obeležava 150 godina od njegovog rođenja.

Žanka Stokić zvanično je rehabilitovana pre nekoliko godina, a ova postavka u užičkom pozorištu potvrđuje usud velikih pozorišnih umetnika da se u život računa samo dok su na sceni.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 0 pošalji komentar