Читај ми!

Stare šabačke kafane

Krajem 19. i početkom 20. veka, Šabac je imao oko 150 kafana i bio poznat po boemskom životu. Prvi put u tom gradu, organizovana je tematska turistička tura, u okviru koje su građani imali priliku da sa licenciranim vodičem obiđu mesta na kojima su se one nekada nalazile.

U dvorištu, u kojem je početkom 20. veka, Danica Grujić, otvorila kafanu Miramare, na stolovima su i dalje karirani stolnjaci. Postorije sada pripadaju KUD "Abrašević" koje čuva tradiciju i sećanje na stari Šabac.

"Kafane su bile centar društvenog života. Godine 1933. u kafanu Miramare je premeštena šabačka Narodna knjižnica, u njoj je bio Francuski klub, u njoj je bio klub prijatelja Velike Britanije, u njoj je osnovan Radnički univerzitet, Narodni muzej, u njoj je bila Muzička škola. Kafana Miramare je bila centar kulturnog dešavanja ovog grada. U njoj su se okupljali ljudi koji su bili željni napretka, evropskih shvatanja", kaže predsednik UO KUD "Abrašević" dr Dragan Milovanović.

Obilazak starih kafana je i šetnja kroz istoriju nekadašnjeg Malog Pariza. U njoj je zasijala prva sijalica i održana prva bioskopska predstava. U šabačkim kafanama pisale su se pesme, ugovarali poslovi, kovale zavere, gubila imanja, rađale ljubavi.

"Za mene je ova turistička tura jako lepa ideja, smatram da je to podsećanje na prošlost koja je skoro potpuno zaboravljena i o kojoj mladi malo znaju", kaže Aleksandar Lazarević iz Šapca.

Od najstarije kafane "Devet direka" ostala je samo fotografija i slika Stevana Čalića. U Evropu je voleo da dolazi kralj Milan Obrenović, kafana Pariz bila je druga kuća boema i pesnika, u Gradskoj pivnici svirali su Cicvarići.

"Šabačke kafane  bile su centar dešavanja.Taj kafanski život koji je bio nadaleko poznat pominje i Feliks Kanic, njemu se divio i Robert Tolinger, čuveni kompozitor, u njima su svirali Cicvarići, u njima su komponovali pesmu Svilen konac i Nizamski rastanak", kaže Ana Pavlović, autor projekta i licencirani turistički vodič.

Šabac je po broju stanovnika imao najviše kafana, na svakih 100 Čivijaša po jednu. Neprospavane varoške noći, ostale su zabeležene u mnogim pesmama i anegdotama, jer razloga za slavlje i zabavu uvek je bilo. Šapčani su lumpovali do zore i kada sklope dobar posao i prodaju robu, ali i kada se nekome od njih rodi sin ili odseli tašta.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се