Zaboravljen Amerikanski dom u Vranju

Od četiri Amerikanska vaspitna doma koja je u Srbiji izgradio Amerikanac Džon Frotingam, za ratnu siročad posle Prvog svetskog rata, jedan je bio u Vranju. O nekadašnjoj upravnoj zgradi doma decenijama niko ne brine. Držalac parcele je država, a Direkcija za izgradnju grada raspolaže većinom zemljišta.

Izgrađen od pune cigle, prizemlje i sprat nekadašnjeg doma, sada su okruženi šibljem. Nema prozore, ni vrata, krov je skoro potpuno urušen. Delimično, na nekim mestima nema zidova.

"Treba da se pamti, ovo naša deca treba da znaju šta je bilo, a ne da ovako propada", kaže Časlav Pavlović.

"Nisu vodili računa i zgrada propada. Čija je, kome pripada, kome će da ostane, ne zna se", kaže Zorica Tasić.

Po sadašnjim podacima, držalac zemljišta je Republika Srbija, pravo korišćenja dato je, većim delom, Direkciji za izgradnju u Vranju. Javnom preduzeću, ipak, nisu dozvoljene bilo kakve intervencije bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu. Trenutno, čekaju saglasnost jer planiraju izgradnju stambenih objekata.

Prema podacima službe katastra u Vranju, od 1951. godine, ova parcela vodi se kao opštenarodna imovina opštinske uprave.

Dom je izgrađen 1918. godine za decu, ratnu siročad. Iako je u međuvremenu korišćen kao internat i privremeni smeštaj beskućnicima, i danas ga ljudi zovu Amerikanski dom.

"Kroz dom u Vranju je prošlo oko 600 dece, bio je internacionalan. Dom je zatvoren 1934. godine", kaže Tomislav Simonović.

Džon Frotingam je u Vranju izgradio dve zgrade. Na mestu Amerikanskog doma bila je upravna zgrada, a prva upravnica bila je Amerikanka Helen King.

Druga zgrada, u kojoj su deca bila smeštena, sačuvana je. Tu je sada Dom zdravlja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 01. maj 2014, 11:05) - anonymous [neregistrovani]

sjecanje.

Eto sad smo ga se sjetili.
I sta sad?.
Dali ti je moje sjecanje dovoljno.
Ili ti mozda treba jos nesto.