Читај ми!

Ni opreme, ni plate

Iako sezona samo što nije počela, protivgradni strelci sa teritorije grada Pančeva ne žele da rade, jer nisu zadovoljni ni opremom, ni platom koju imaju. Pomoć očekuju od gradske uprave, jer su je i dobijali do pre dve godine.

Od aprila do oktobra, koliko traje sezona, protivgradni strelac Hajrudin Škrijelj po potrebi prelazi razdaljinu od devet kilometara, od sela Dolova do stanice odakle ispaljuju rakete.

On kaže da mu je radio veza loša, da vozi sopstveni automobil, a da im grad Pančevo već tri godine nije nabavio čizme i kabanice. Sve su to razlozi što ove godine on i kolege odbijaju da rade.

"Lokalna samouprava nije po zakonu obavezna da nam pomogne, ali to radi ako je u mogućnosti. Strelci u drugim gradovima dobijaju pomoć, samo mi ne. Do pre godine davali su nam po 48 hiljada po stanici, i bili smo zadovoljni", kaže Škrijelj.

Iako niko od strelaca ne živi samo od te plate, žale se da im je mala, jer za šest meseci dobijaju samo 12.000 dinara.

"To je smešno. Plata nam je 4.000 dinara za mesec dana. Niko ne bi radio za te pare, a mi smo primorani", kaže strelac Božidar Petrović.

U okolini Pančeva ima 24 protivgradne stanice sa po dva strelca. Iako je to ugovorom predviđeno, mnogima nije upisan radni staž, niti plaćeno penziono osiguranje. Grad Pančevo će im od novca koji dobijaju od zakupa poljoprivrednog zemljišta kupiti HTZ opremu i mopede.

"Hteli smo u agrarni budžet da stavimo i novčanu pomoć, ali nismo mogli zbog budžetskog revizora, koji je upozorio da to nije po zakonu", kaže Maja Svirčević Prekić, većnica za poljoprivredu.

Još jedan ozbiljan problem je mali broj raketa. Umesto najmanje osam, obično dobijaju samo tri po sezoni, što nije dovoljno. Prošle godine u dva navrata pojedina sela u okolini Pančeva pogodio je grad i uništio useve, a ove godine opasnost je još veća, pogotovo ako strelci odbiju da dejstvuju.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво