Читај ми!

Štedljivi Piroćanac

Piroćanac Jovica Pešić, izumeo je peć na čvrsto gorivo, sa upola manjom potrošnjom energenata. Pored štedljivosti, glavni deo izuma gorionik ima još važniju prednost: spaljuje štetne izduvne gasove, tako da njegova peć višestruko manje zagađuju životnu sredinu.

Inovator iz Pirota Jovica Pešić izumeo je peć na čvrsto gorivo koja, kako tvrdi, troši upola manje energenata.

Peć na drva, na prvi pogled, ne razlikuje se sličnih peći koje se prodaju na tržištu. Međitim, njen konstruktor i izumitelj Jovica Pešić, tvrdi da značajno štedi energente, i što je još važnije, sadrži specijalni gorionik koji drastično smanjuje ispuštanje štetnih izduvnih gasova.

"Uloga ovog specijalno konstruisanog gorionika je da u jednom kontrolisanom procesu, u samom ložištu, te zapaljive, štetne i opasne dimne gasove, spaljuje i na taj način se dobija ogromna energija u ložištu i prostoriji", kaže Jovica.

"Ono što je najvažnije za potrošače ova peć, za celu sezonu, potroši svega tri kubika drva, a zagreva pedesetak kvadrata stambenog prostora", dodaje on.

On je peć konstruisao još pre tri godine. Prva ispitivanja obavio je Mašinski fakultet u Nišu, a u međuvremenu je peć unapređena i sada je spremna patentiranje. Iako proces zaštite još uvek nije završen, interesovanje za ovaj pronalazak je ogromno.

"Zovu ljudi iz Švajcarske, Nemačke, Francuske što me potpuno iznenadilo", kaže Jovica.

Interesantno je da ova peć nema pepeljaru.

"Ovaj sistem garantuje da tek na sedam do deset dana je potrebno izbaciti to malo pepela koji se stvori", kaže on.

Jovica tvrdi da je njegov gorionik moguće ugraditi i na druge peći, ali i na kotlove za parno grejanje. Inače, ovaj Piroćanac, inovacijama se bavi već tridesetak godina, a poznat je po tome što je izumeo katalitički reaktor za smanjenje potrošnje goriva.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи