Читај ми!

Kormorani desetkuju riblji fond

U priobalje Drine kod Malog Zvornika i ove zime stigli su kormorani, ptice koje godinama "opsedaju" to područje i desetkuju riblji fond na jezeru i reci. Kormorani, koji su se na ovom području pojavili pre 20 godina, nemaju prirodne neprijatelje i dnevno mogu da pojedu po pola kilograma ribe.

Milorad Mićić iz Donje Borine na Drini peca već 50 godina. U potragu za ribom došao je deset kilometara uzvodno i kaže, svake zime dolaskom kormorana, ribe je sve manje.  

"Uvek je bilo u ovom periodu i to su takozvani zimovnici gde mi znamo gde ima ribe, ali oni  izgleda bolje od nas znaju i onda oni pre dođu do svog plena nego mi. Međutim, ponešto se ipak ulovi, ali ne tako kao nekad", kaže Milorad Mićić, ribolovac.

Sa njim se slažu i drugi ribolovci sa Drine i Zvorničkog jezera prema čijim procenama će kormorani  okom 100 dana, koliko borave na jezeru, izvaditi oko 100 tona ribe.

"To ne može na štap da se izlovi, nijedan ribolovac ne može koliko kormorani mogu da naprave problema. Kormorani su velike štetočine, oni uništavaju mlađ", kažu meštani.

Kormorani, koji su se na ovom području pojavili 1995. godine, nemaju prirodne neprijatelje, a dnevno mogu da pojedu oko pola kilograma ribe. Ove ribokradice, najveći su istrebljivači ribe  tvrde ribolovci, koji, pošto je kormoran zaštićena vrsta, nemaju načina da se bez pomoći države bore da zaštite riblji fond.

"Pojedine vrste riba su toliko ugrožene da čak preti njihov biološki nestanak,  a da ne kažemo o šteti koja nastaje od povređivanja od tog njegovog oštrog kljuna, od stresa koji doživljava riba pa ne može ni da se množi. Ogroman, ogroman problem uopšte i za državu Srbiju i za reke", kaže Miodrag Ćirić.

Evropska zajednica je 1980. go­dine proglasila kormorane za ugroženu vrstu i uvedena je zabra­na lova na njih. Međutim, zbog ogromnih šteta koje nanose rib­ljem fondu i brzog razmnožava­nja, zabrana je ukinuta 1996. godi­ne svuda, osim u Srbiji.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи