Otvoren granični prelaz Nakovo-Lunga

Dogovorom nadležnih državnih organa Srbije i Rumunije privremeno je otvoren drumski granični prelaz Nakovo-Lunga. Prelaz je otvoren od 27. do 29. decembra, između 8 i 16 časova po našem vremenu.

Sa naše strane granicu je najpre prešla grupa bajkera, a bajkerka Marija Bajić ukazuje na nove mogućnosti zbog blizine Evropske unije.

Vozilom je granicu prvi prešao Kikinđanin Miroslav Aškrabić sa saputnikom. Nameravaju da obiđu neki tržni centar u Temišvaru i vide ima li tamo nešto interesantno za njihov posao.

Dragan Nenadić iz Nakova, koji je granicu prešao biciklom, kaže da mu je drago što mu se pružila prilika da posle duže vremena poseti prijatelja u susednoj Rumuniji.

Zbog vremenske razlike, Rumuni su granicu počeli prelaziti sat kasnije. Raspoložen za razgovor, Dušan Đurković iz susednog rumunskog sela ističe da je sve što kupuju u Srbiji mnogo jeftinije i kvalitetnije.

Joan Traušan kaže da prelazi granicu da bi deci i unucima kupio ćevape i neke igračke, dok Petru Mirković podseća da mu je ovo drugi boravak u Srbiji.

"Prvi put sam bio kad su bili Dani ludaje i tada sam u Mokrinu kupio sir", kaže Mirković.

Trgovci u Kikindi ističu da im se sa dolaskom Rumuna promet u prodavnicama poveća i do 80 odsto. Naši susedi, po rečima Mirjana Janjić, najviše kupuju brašno, ulje, šećer i testenine.

Ognjen Krstić, predsednik Udruženja Srba u Rumuniji, naglašava da otvaranje prelaza znači da je povezivanje sa matičnom zemljom na zavidnom nivou.

Nikolai Nakov, predsednik susedne rumunske opštine Dudešti Veki ističe da je Rumunija sada naša najbliža Evropska unija:

"Zato mi podržavamo svako ovakvo otvaranje granice."

Za Sašu Tanackova, predstavnika SO Kikinda, otvaranje granice je, pored ostalog, sjajna prilika za naše građane koji godinama nisu prelazili granicu, da ponovo vide kako izgledaju Arad, Temišvar, Sent Mikloš i druga okolna mesta.

Opština Kikinda, inače, vodi intenzivne konsultacije sa srpskim državnim organima i rumunskim partnerima radi trajnog otvaranja drumskog graničnog prelaza Nakovo-Lunga i njegove prekategorizacije u međudržavni.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 04. feb 2014, 23:52)
Boki [neregistrovani]

Da li je moguće ?!

Neverovatno je da Kikinda kao ubedljivo najveći grad duž cele granice izmedju Srbije i Rumunije,
a samim tim i Nakovo kao najbliži granični prelaz godinama budu izolovani od
prometa ljudi i robe !!!
Kikinda - Nakovo - Temišvar 72 km ( preko Sr. Crnje 87 km )
Kikinda - Nakovo - Arad 80 km ( preko Sr.Crnje 120 km )
Kikinda - Nakovo - Veliki Semikluš 38 km ( preko Sr. Crnje 81 km )
Kikinda - Nakovo - Mako ( Madjarska ) 69 km ( preko Djale 124 km )

(nedelja, 29. dec 2013, 14:44)
sasa [neregistrovani]

granica

brzo preko granice za gorivo jer je jeftinije nego god nas,a tek iduce godine bice jos jeftinije