Читај ми!

Naočare koje simuliraju dejstvo alkohola

Uoči slava i novogodišnjih praznika više je vozača pod uticajem alkohola. Savet za bezbednost u saobraćaju, policija i Tehnička škola u Vranju organizovali su preventivnu akciju. Zaustavljali su vozače i davali im naočare koje simuliraju dejstvo alkohola.

Akcija učenika Tehničke škole, Saveta za bezbednost saobraćaja i policije upravo ukazuje vozačima na opasnosti i štetne posledice konzumiranja i vožnje pod dejstvom alkohola.

Specijalne naočare smanjuju vidljivost, usporavaju reakciju, ometaju osećaj dubine u prostoru i zamagljuju vid. Upravo to oseća čovek pod dejstvom alkohola.

"Imali smo tri para naočara, koje pokazuju tri nivoa alkoholisanosti. Od 0,4 do 0,6 promila u krvi, drugi nivo je od 0,6 do 0,8, i od 0,8 do 1,5 promila. Hteli smo da upravo tim najjačim naočarima prikažemo da je nemoguće da se upravlja vozilom u saobraćaju", kaže Ivica Ristić iz Saveta za bezbednost saobraćaja u Vranju.

U akcijama kontrole saobraćajne policije procentualno najviše je vozača u pijanom stanju uoči slava, praznika i vikendom.

Stefan, učenik 4. godine Tehničke škole u Vranju kaže da je cilj da budemo svesni u saobraćaju, da ne vozimo pijani i da parkiramo bezbedno.

"Bitnost našeg smera je da utičemo i poboljšamo ukupnu bezbednost saobraćaja u našoj državi. Zbog toga se i sprovode preventivne mere, jedna od njih je i provera alkoholisanosti u krvi", dodaje Marija, učenica 4. godine Tehničke škole u Vranju.

Učenici su, osim simulacije pijanstva uz pomoć specijalnih naočara, kao preventivne metode, delili i letke vozačima, sa porukama da budu oprezni u saobraćaju.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво