Novi grb i zastava

Vranje je, posle 37 godina, dobilo zvanična obeležja grada. Grb i zastavu, u skladu sa kulturno-istorijskim i tradicionalnim vrednostima, osmislili su trojica Vranjanaca. Od 11 ponuđenih predloga, njihov rad bio je najbolji.

Posle 37 godina Vranje je dobilo grb i zastavu, u skladu sa kulturno-istorijskim i tradicionalnim vrednostima.

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o simbolima i njihovoj upotrebi koja stupa na snagu 1. januara iduće godine.

Beli most, žuti krin i zupčanik koji predstavlja industriju Vranja. To je osnova malog grba. Srednji, po pravilima heraldike, pored štita, treba da sadrži bedemsku krunu, florale i lentu sa imenom titulara. Veliki grb je najraskošniji.

"Sadrži još i postolje na kome stoje čuvari štita, sa leve strane, tj. heraldički desne je kralj Stefan Prvovenčani, koji drži zastavu Srbije, a sa druge strane je čika Mita kao predstavnik vojnika iz oslobodilačkih ratova", kaže Dalibor Stanojković, jedan od autora.

Nikola Salatić, takođe, jedan od autora kaže da su na samom štitu najupečatljiviji simboli, tj. heraldičke figure belog mosta kao srebnog ševrona i žutog cveća.

Zastava je u osnovi žuta, sa crvenim krstom koji je deli na četiri dela.

"U glavnom kantonu koji je plave boje, nalazi se ocilo koje je zlatne boje, preuzeto sa državnog grba Srbije, ali je predstavljeno tako da podseća na slovo V, zbog imena grada", kaže Dalibor.

Pravnik, ekonomista i arhitekta. Heraldika im je hobi već deset godina.

"Mi kao Vranjanci i kao ljudi koji smo pre sedam godina počeli da radimo na grbu, dali svoj maksimum u izradi nekog drugog", kaže Nemanja Todorović Štiplija, jedan od autora grba.

Kruna kao tvrđava srebrne boje u skladu je sa heraldičkim pravilima, a boja i broj merlona, odnosno cigli, predstavlja broj stanovnika. U podnožju je talasasto plavo bela traka koja simbolički predstavlja pet najznačajnijih reka na teritoriji grada Vranja.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

broj komentara 0 pošalji komentar