Читај ми!

Otpadni freon otpremljen u Nemačku

Četrnaest tona otpadnog freona danas je iz preduzeća E-reciklaža u Nišu otišlo na spaljivanje u specijalizovani pogon u Nemačkoj. Ovo je prvi izvoz freona u našoj zemlji. Zahvaljujući posebnom postrojenju za reciklažu u ovom niškom preduzeću, za nepunih godinu dana izvučen je štetni freon iz 100.000 frižidera.

Iz preduzeća E-reciklaža u Nišu na spaljivanje u specijalizovani pogon u Nemačkoj otišlo je četrnaest tona otpadnog freona.

Ovo je prvi izvoz freona u našoj zemlji, a zahvaljujući posebnom postrojenju za reciklažu u ovom niškom preduzeću, za nepunih godinu dana  izvučen je štetni freon iz 100.000 frižidera.

Freon koji se nalazi u specijalnim posudama nije otrovan, ali kada se nađe u atmosferi on uništava ozonski omotač. Zbog specifičnosti ove oblasti i procedura za dobijanje izvozne dozvole trajala je 11 meseci.

"Ovaj otpadni freon ide u Nemačku u specijalizovano postrojenje za spaljivanje ovog freona, jer po direktivama Evropske unije ponovno korišćenje freona nije dozvoljeno ni u koje svrhe", kaže generalni direktor preduzeća "E - reciklaža" Ninoslav Milenković.

Freon se izvlači iz frižidera pomoću specijalizovanog postrojenja. Za manje od godinu kroz njega je prošlo oko 100.000 frižidera koji se ne koriste.

Reciklaža ima dobru sakupljačku mrežu, međutim ako bi se jedan frižider našao na deponiji proizveo bi štetne efekte koji su jednaki količini izduvnih gasova koju izbaci jedan automobil za godinu dana.

U "E reciklaži" smatraju da za ovu oblast dolaze bolji dani. Ovo su sastojci koji, osim štetnog freona, njihovo postrojenje jedino na Balkanu, preradi iz frižidera.

"Praktično direktno dobijamo sekundarne sirovine iz ulaznog materija, to su alumijum, bakar, gvožđe, tako da i na taj način čuvamo prirodu", kaže direktor proizvodnje Zvezdan Živković.

Radnici, među kojima je dvadesetšestogodišnji Radivoje Raičević, smatraju da su dobro zaštićeni.

"Među radnicima ne postoji nikakva bojaznost i svaki radnik poštuje pravila firme koja su vezana za zaštitu", kaže on.

Ovo preduzeće je krajem prošle godine dobilo podsticajna sredstva države za zapošljavanje radnika, pa sada ovde radi 150 ljudi.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво