Sokobanja pod lupom

Na korupciju i razne nezakonite radnje, pojedini radnici Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti u Sokobanji ukazuju četiri godine. Sve vreme, tvrde, trpe pritiske i ucene direktorke, a ni otkazi nisu retkost.

Dvadeset radnika Specijalne bolnice  u Sokobanji, dobilo je od Agencije za borbu protiv korupcije status uzbunjivača.

Zoran Marković član Štrajkačkog odbora kaže da su ljudi šikanirani samo zato što su podržavali ideju da poslovanje učine bolnice javnim.

Direktorka Specijalne bolnice Sokobanja Ljiljana Isaković kaže da postoji potpuna transparentnost u ovoj kući i da nema, niti je ikada bilo političke igre u toj bolnici.

Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović kaže da problema ima, kao što ima i "parametara" da menadžment te institucije pokušava da ih razreši na najbolji mogući način.

Na osnovu Zakona o radu i Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikata Nezavisnost i Sindikata Solidarnost, tražili su pre 4 godine da menadžment dostavi na uvid podatke o ukupnim mesečnim primanjima svih zaposlenih ponaosob, za period od 1. 1. 2008. do 30. 6. 2009. godine.

Budući da direktorka to nije učinila, poverenik za informacije kaznio je ustanovu sa 200.000 dinara.

Nepotizam je uobičajen?

Dr Ljiljana Isaković postala je direktor Specijalne bolnice u Sokobanji 2003, u vreme kada je Ministar zdravlja bio Tomica Milosavljević.

Kao član G 17 plus, postavljena je na mesto predsednika Opštinskog odbora te stranke u Sokobanji.

Visoki funkcioner URS-a, Branislav Jovanović potvrdio je RTS-u da je zbog lošeg rejtinga stranke u Sokobanji i ukazivanja članova stranke na zloupotrebu službenog položaja direktorke, pre godinu i po dana ona isključena iz URS-a.

"U toj banji, Ujedinjeni regioni Srbije više nemaju svoj odbor", rekao je Jovanović.

Dr Ljiljana Isaković je, u međuvremenu, postala član SNS-a, što je RTS-u potvrdio predsednik te stranke u Sokobanji Vladan Milojković. On ne krije da je njegova ćerka radnik Specijalne bolnice u Sokobanji.

Na optužbe zaposlenih da je u bolnici zaposleno mnogo dece i supružnika radnika, kao podrška aktuelnom menadžmentu, direktorka dr Ljiljana Isaković kaže da je to uobičajna praksa u toj ustanovi.

"Kada se to dešava u bolnici koja u svom nazivu ima reč Sokobanja, onda naravno da Sokobanja kao turističko mesto trpi i neka ovo bude apel za sve one koji odlučuju da ovaj problem što pre reše", kaže predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je TV centru RTS-a u Nišu da je do sada protiv direktorke Specijalne bolnice policiji podneto 38 anonomnih i potpisanih krivičnih prijava i takođe  da se protiv nje ne vodi istraga.

Reagovanje Bolnice (5. 11. 2013)

Povodom priloga objavljenog u emisiji "Ovo je Srbija'' 4. 11. 2013. i informacija objavljenih na portalu RTS-a 25. 10 i 4. 11, Služba za odnose sa javnošću Specijalne bolnice "Sokobanja", poslala je dan kasnije, 5. novembra, našoj redakciji saopštenje, u kojem se tvrdi da u Specijalnoj bolnici "Sokobanja" nema štrajka i da je "grupa zaposlenih čija brojnost varira, ali ne prelazi 20 radnika", dostavila Bolnici odluku o stupanju u štrajk 29. 04. 2013. godine: "U toj odluci je navodeno da zaposleni sprovode štrajk kroz rad sa punim radnim vremenom i bez narušavanja procesa rada, uz nošenje bedža sa oznakom štrajka."

Dalje se navodi da se po mišljenju Ministarstva rada, u konkretnom slučaju ne radi o štrajku, jer ne postoji obustava rada, kao bitna odrednica štrajka: "Ti radnici koji nose bedževe sa oznakom štrajka, rade po redovnom rasporedu, redovno primaju zarade, i njihov status se ni po čemu ne razlikuje od statusa ostalih zaposlenih." Dalje se kaže da se "samozvani štrajkači, sadašnji uzbunjivači", od 2009. godine obraćaju najrazličitijim institucijama i podnose krivične prijave protiv menadžmenta i direktora Ustanove sa "neosnovanim" optužbama na zakonitost rada: "Po tom osnovu vršena je kontrola zakonitosti rada Specijalne bolnice od strane MUP-a Srbije, RFZO-a, budžetske inspekcije, Poreske uprave, finansijske policije, zdravstvene inspekcije, inspekcije rada, a vrši se i sada."

U Saopštenju se tvrdi da do sada nisu nađene nikakve nepravilnosti u poslovanju Bolnice i radu direktora i menadžmenta, kao i to da više od 80 odsto zaposlenih protiv štrajka, da Bolnica "čitavu deceniju ne posluje sa gubitkom" i da nema problema u radu i funkcionisanju. Krivične prijave su "uglavnom podnosili uzbunjivači,  mnoge su odbačene i protiv direktora se ne vodi nijedan krivični postupak", kaže se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Specijalne bolnice "Sokobanja".

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво