Читај ми!

Više od 7.000 posetilaca na izložbi

U Nišu se sutra zatvara izložba "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. godine-Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije". Za proteklih mesec i po dana izložbu je videlo više od 7.000 posetilaca.

U galeriji kompanije "Filip Moris" Nišlije su, za proteklih mesec i po dana, imale jedinstvenu priliku da vide izložbu neprocenjive kulturne vrednosti.

Postavku izložbe "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313.godine-Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije", koju čini 180 eksponata nastalih od 2. do 7. veka naše ere, videlo je u Nišu više od 7.000 posetilaca

"Prvi put vidim ovako nešto. Najviše su mi se dopali šlemovi iz Rimskog carstva. Naučili smo mnogo stvari o njemu, o njegovoj vladavini, o načinu života hrišćana u tom vremenu", kažu najmlađu posetioci izložbe.

Svi eksponati otkriveni su na lokalitetima u Srbiji, a među najznačajnijima su  i oni otkriveni na području Niša: Konstantinova glava, pronađena 1900. godine, i Licinijevi tanjiri, kakvih u svetu ima desetak.

"Oni se čuvaju u nekoliko muzeja u Srbiji i veoma se retko izlažu, pogotovu svi na jednom mestu, tako da je jedinstvena prilika videti ih", kaže Vesna Crnoglavac, viši kustos-arheolog Narodnog muzeja u Nišu.

Izložbu su organizovali Narodni muzeji Beograda i Niša i još sedam institucija u Srbiji. Izložba će nastaviti virtuelno da živi i na sajtu niškog Narodnog muzeja.

Direktor Narodnog muzeja u Nišu Slaviša Popović kaže da je to njihova obaveza, ali i model na koji način žele da Nišlije budu i svesni, da neguju i da usvoje to veliko bogatstvo.

Ovu postavku pre Niša, videlo je više od dvadest hiljada ljudi u Viminacijumu i Beogradu, a poslednjeg dana izložbe, 31. oktobra, ulaz će, za sve posetioce biti besplatan.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво