Biblioteka na dar

Biblioteka OŠ "Stanimir Veljković Zele" u Bojniku, koja postoji tek jednu deceniju, bogatija je za hiljadu naslova. Knjige su poklon Internacionalnog, poslovnog, edukativnog i kulturnog centra iz Beograda, koji je pokrenuo akciju "Biblioteka na dar" za najnerazvijenije opštine u Srbiji.

Većina od 793 đaka Osnovne škole "Stanimir Veljković Zele" u Bojniku rado i često dolaze ovde.

Uče iz starih udžbenika, a retko ko može sebi da priušti neko književno delo. Knjižare nema pa je zato malim, vernim čitaocima, školska biblioteka omiljeno mesto.

"Većinom ima knjiga koje nam trebaju. Dosta su stare, ali posluže", kaže Natalija Ranđelović, učenica sedmog razreda.

"Volim da čitam bajke, zbirke pesama, basne i lektiru", kaže Nikola Zdravković, učenik petog razreda.

I njihova nastavnica srpskog jezika Jelena Momčilović najsrećnija je, kaže, kada ih zatekne u biblioteci.

"To je najveći poklon za mene, jer znam da sam ja kao nastavnik uspela da ih zainteresujem i da oni ostvare uspe,h a to je da obogate svoje znanje", dodaje ona.

U biblioteci bojničke osnovne škole ima oko 12 hiljada knjiga. Na policama je, uglavnom, lektira.

"Mi smo finansijski slabi kao opština i kao škola. Dugo nismo imali nabavku knjiga, poslednji put, možda, pre deset godina", kaže Stanimir Veličković, bibliotekar.

Hiljadu novih naslova - lektire, romani, beletristika, istorija, dela domaće i svetske književnosti, poklon  su IPEK centra iz Beograda.

Direktor OŠ "Stanimir Veljković Zele" Ratko Ilić kaže da će ovo omogućiti nastavnicima i učenicima da lakše savladaju nastavne planove i programe, a deci da obogate svoj rečnik.

Biblioteka na dar je akcija koju je nedavno pokrenuo beogradski Ipek centar, sa ciljem da se sakupi što više knjiga, koje će se donirati najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

"Oni koji ne mogu da se snađu, a gde postoji ogroman potencijal to su upravo siromašne opštine. Samo na jugu Srbije ima ih preko 40 i naš primarni cilj je da pokrijemo te opštine", kaže predsednik UO Ipek centra u Beogradu doktor Milan Dimitrijević.

Biblioteku na dar uskoro će dobiti i susedna opština Lebane.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи