Читај ми!

Održan plivački maraton Jarak-Šabac

Pobednik 44. plivačkog maratona na Savi je 19-godišnji Splićanin Milan Marin, koji je 19 km preplivao za 2 sata i 49 minuta. Među 15 maratonaca koji su preplivali napornu rečnu stazu od Jarka do šabačke plaže bile su i četiri žene.

Na Savi kod Šapca održan je 44. međunarodni plivački maraton Jarak - Šabac. Iako zbog krize, ovogodišnja trka nije pod okriljem FINA, napornu rečnu stazu od sremskog sela Jarka do šabačke plaže Stari grad preplivalo je petnaestoro maratonaca iz devet zemalja.

Pobednik - devetnaestogodišnji Splićanin Milan Marin, stazu dugu 19 km preplivao je za 2 sata i 49 minuta. Četrnaest minuta kasnije na cilj je stigao češki maratonac Štepan Zahradnik, dok je 18-godišnji Božidar Race iz beogradskog Partizana zauzeo treće mesto.

Milan Marin ne krije zadovoljstvo: "Nakon 45 minuta sam se odvojio i držao sam taj ritam koji mi odgovara i evo, sve do kraja. Sretan sam i poneću najlepše utiske."

U ženskoj konkurenciji, prva na cilj stigla je Čehinja Pavlina Kubatova, za 3 sata i 10 minuta. I pored povoljne temepature vode od 26,5 stepeni, ocena svih je da je trka bila naporna.

"Zadovoljna sam trećim mestom jer nisam očekivala da će biti toliko teško", rekla je posle trke trežeplasirana Desislava Stojanova iz Bugarske. "Odahnula sam i sviđa mi se i vaš maraton i vaš grad."

Odlična konkurencija bila je i u mini-maratonu, kao i trka najmlađih plivača. Pobednik mini-maratona Marko Danev kaže da nije bilo lako:

"Vrlo sam zadovoljan, pošto je bilo teško, zato što sam pogodio teško mesto i udarili su me talasi a onda sam se izbavio i uspeo."

I Luka Poznanović, koji je stigao drugi, kaže da je bilo naporno:

"Jeste teže u reci nego u bazenu, jer vas udaraju talasi od brodova i mnogo smetaju, a ja vežbam u bazenu."

Sportski stručnjaci posle ovakvih takmičenja podsećaju na uslove za trening.

"Mi imamo kadrove za buduće maratone ako Šabac napravi bazen", naglašava šabački trener Nebojša Poznanović. "Maraton je specifičan i ne može se ništa postići ako trenirate dva ili tri meseca godišnje."

Sportovi i na reci i na obalama

I ove godine, na maratonu su promovisani brojni sportovi na reci i obalama, a održano je državno prvenstvo u rvanju na pesku.

"Koristimo ovoliku posetu publike da promovišemo rvanje na pesku koje je drugačije, jednostavnije, i atraktivnije za gledanje", kaže Marko Panović, trener šabačkog RK Vitez.

Događanja na popularnoj plaži Stari grad i ove godine pratilo je više hiljada ljudi.

Prema rečima dr Jasmine Srnić, iz šabačke Hitne pomoći, svi plivači su dobro: "Najpre su pregledani, dobro su pripremljeni i sve je pod kontrolom."

Sofija Višanović iz Šapca kaže da su ove godine plivači motivisali i rekreativce da se oprobaju na vodi: "Ovo je jedan izuzetan dan."

Žarko Petrović, ugostitelj, sa plivačima je, kako je rekao, 39 godina:

"Lepo je što Šabac ima ovako nešto i trebalo bi ovakve manifestacije na reci organizovati i češće."

Organizatori se nadaju da će maraton "Jarak-Šabac" iduće godine vratiti pod okrilje FINA i da će ostati jedna od najznačajnijih plivačkih manifestacija u zemlji.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво