Organska aronija iz Pančeva

Porodica Štivčević iz Pančeva jedna je od prvih u Vojvodini koja je počela da gaji aroniju. Trenutno imaju preko 2.000 stabala, aronija i sve prerađevine od nje su potpuno prirodni, bez ikakvih hemikalija.

Na poljoprivrednom gazdinstvu Štivčević iz Pančeva aronija je počela da se bere. Biraju se samo pojedini plodovi, jer se čeka da još više sazri i napuni se sokom.

Ovaj porodični posao započet je pre sedam godina, kad se nije još dovoljno znalo o tome koliko je aronija lekovita i dobra, naročito za krvnu sliku, takođe, povoljna je za uzgoj, jer se prima na svakom zemljištu.

"Otporna je na mraz, otporna je na štetočine, ne mora da se prska, a ako je ne obereš, plodovi neće otpasti", objašnjava Slavica Štivčević.

Štivčevići od aronije prave vino, sirće, liker, čaj, ali im je najvažniji proizvod sok, koji je potpuno prirodan, bez ikakvih hemikalija, samo isceđen i bez pasterizacije.

"Pasterizacija se radi na visokoj temperaturi, a mi je ne radimo i tako aronija zadržava sve vitamine i lekovita svojstva. Taj sok ne može dugo da traje jer nema veštačkih dodataka, zato ga pravimo samo po porudžbini", kaže Srđan Štivčević.

Najnoviji proizvod je prah od aronije, koji je takođe lekovit.

"Bobice se melju posebnom mašinom i nastaje prah, koji se može koristiti u ishrani. Može da se meša sa brašnom, sa žitaricama i muslijem, ili sa jogurtom da se dobije voćni jogurt. Isto je vrlo zdrav", kaže Slavica.

Štivčevići aroniju gaje organski, uz organsko đubrivo i bez prskanja, a najveći posao im je svakodnevno zalivanje.

"Mi smo napravili objekat za proizvodnju raznih stvari od aronije, sad to treba da opremimo i da sagradimo sopstvenu hladnjaču", kaže Srđan.

Za realizaciju ovih planova potreban je veliki novac, pa se ova porodica iz Pančeva nada nekim povoljnim kreditima.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342-555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво