Читај ми!

Beogradska opera na otvorenom

Na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, prvaci beogradske Opere i orkestar Narodnog pozorišta izveli su najpoznatije arije iz Aide, Travijate, Toske, Trubadura.

U okviru Festivala umetnosti "Maglič" koji je u Kraljevu organizovao Kulturni centar "Ribnica", ovog vikenda su na Trgu srpskih ratnika nastupili prvaci Opere i orkestar Narodnog pozorišta iz Beograda.

Jedinstveni doživljaj na otvorenom je, kažu, najkraći opis gostovanja beogradske opere u Kraljevu. Trg srpskih ratnika bio je premali da primi sve one koji vole ozbiljnu muziku, ali i mnogo Kraljevčana koji su prvi put čuli operske arije, što je pokazalo da je opravdan cilj da se na ovakav način opera približi i onima koji je ne poznaju, jer do ove večeri nisu ni imali priliku da je upoznaju.

"Naš cilj inače jeste da edukujemo. Da ljude upoznajemo i sa kvalitetnom muzikom, da čuju ono što nemaju često priliku da čuju", kaže dirigent Ana Zorana Brajović. "Na taj način kulturno obrazujemo i slušaoce i gledaoce, a sada evo i obične građane."

Pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, prvaci i solisti beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović, Suzana Šuvaković Savić, Aleksandra Angelov, Janko Sinadinović, Hong Li i drugi, u pratnji kompletnog orkestra Narodnog pozorišta iz Beograda, izveli su najpoznatije arije iz opera Aida, Karmen, Travijata, Toska i Trubadur, što je naišlo na izvanredan prijem publike, a time i na neke nove ideje.

"Ovaj koncert i reakcije publike, pokazali su da je ovo pravi potez. Opera na otvorenom mogla bi, što se ovde videlo, posle Kraljeva da krene kroz celu Srbiju i tako ljudima približi i ovu vrstu umetnosti", kaže Jasmina Trumbetaš Petrović.

Gala koncertom operskih arija, Kraljevčani su očito imali privilegiju da na prvom gostovanju opere na otvorenom u ovom delu Srbije, čuju prekrasne tonove najpoznatijih opera, ali i da se ova ideja proširi i na ostale srpske gradove.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333-465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво