Читај ми!

Iz Kruševca u Kraljevo na dijalizu

Centar za dijalizu u Kruševcu od subote privremeno ne radi, zbog čega je Zdravstveni centar svojih 118 pacijenata prevozi do kraljevačke bolnice, u kojoj im se pruža neophodna terapija.

Povišenu temperaturu i bol u leđima u sredu su imala dva ili tri pacijenta, a kada se dva dana kasnije na iste simptome požalila većina, odlučeno je da se dijaliza na odeljenju kruševačke Nefrologije privremeno obustavi, a pacijenti upute u kraljevačku bolnicu.

U kruševačkom Zdravstvenom centru kažu da nije reč o infekciji, jer je analiza vode pokazala da su uzorci sterilna i da je prisustvo endotoksina u dozvoljenim granicama.

Vanrednom sterilizacijom sistema, koju su sproveli ovlašćeni serviseri, utvrđeno je da je odkazao modul na internom postrojenju kojim se gradska voda prerađuje u ultračistu, zbog čega se osnovano sumnja da je problem mehaničke prirode.

Prema rečima rekao je dr Branislava Andrića, načelnika Odeljenja nefrologije Zdravstvenog centra Kruševac, u toku je zamena svih sedam modula i filtera koji se nalaze na svakom dijaliznom aparatu.

"Nakon toga planiramo da vodu ponovo damo na mikrobiološka ispitivanja i na endotoksin. Ako ti rezultati budu dobri, bolesnike ćemo vratiti u matični centar", rekao je dr Andrić.

Na odeljenju kruševačke nefrologije svakodnevno se u dve smene dijaliziralo po tridesetak pacijenata. Isti režim zadržan je i u kraljevačkoj bolnici, do koje se pacijenti organizovano transportuju.

"Mi smo organizovali naše sanitete i putnička vozila", navodi direktorka Zdravstvenog centra Kruševac Slobodanka Jotić. "Sanitetima se prevoze pacijenti, a putničkim vozilima osoblje jer pacijente prate lekari i medicinske sestre. Mi šaljemo naše dijalizatore, neophodni sanitetski materijal za dijalizu, a koristimo samo aparate iz kraljevačke bolnice."

Osoblje kruševačkog centra ulaže veliki napor da pacijenti budu zdravi i medicinski zbrinuti, naglašava dr Jotić: "Oni to prepoznaju i pokazuju veliko strpljenje i razumevanje, na čemu smo im zahvalni, kao i kolegama u Kraljevu na solidarnosti."

U toku dana očekuje se da svih sedam modula na postrojenju za prečišćavanje vode bude zamenjeno nakon čega će uslediti nova sterilizacija sistema i dodatne analize, pa na Odeljenju nefrologije sa mnogo optimizma očekuju da već od petka 118 pacijenata na dijalizu ponovo dolazi u kruševački Zdravstveni centar.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво