Bogoševac u srcu

Meštani i raseljana lica iz sela Bogoševac kod Prizrena, posle mnogo godina okupili su se u Nišu. Bila je to prilika i da se podsete na zajednički život u Metohiji.

Selo Bogoševac nalazi se u Sredačkoj župi, 14 kilometara od Prizrena, ispod planine Brezovice. Do 1999. godine tu je živelo stotinak Srba, danas tek nekoliko. Jedan od onih koji su ostali je Branko Janković.

Branko je stigao u Niš da sa svojim prijateljima, na početku proslave polomi pogaču.

"Bogoševac je čisto srpsko selo", objašnjava Janković. "Tu sad žive četiri porodice, ukupno petoro ljudi. Među njima sam ja glavni i brinem se za meštane i pokušavam da pomognem koliko mogu."

U susretu punom emocija Bogoševčani su razgovorali o svojim problemima, o formiranju humanitarnog fonda za one kojima je najteže. U celoj Sredačkoj župi sada je pedesetak porodica, sa sedamdeset uglavnom starijih osoba.

"Činimo sve da se tamo vrati jedan veći broj ljudi. Pokušaćemo pogotovo mlade da ubedimo da se vrate i to uz pomoć države Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Tako bismo ipak sačuvali taj kraj", rekao je Dragan Žorić.

Najstariji tragovi svedoče da je selo nastalo početkom 14. veka, a istorija celog tog kraja vezana je Crkvu Svetog Nikole koja je preseljena u zaselak, a potiče iz 1284. godine. Crkva je restaurirana krajem 2012. godine.

"Na jednom kamenu u Crkvi Svetog Nikole uklesan je taj datum i ikone koje postoje u crkvi pokazuju koliko je ona stara", kaže Miroslav Radosavljević.

Uz tradicionalne pesme iz ovog kraja, Bogoševčani su se dogovorili da nastave susrete i da se sledeće godine vide u Kragujevcu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

broj komentara 0 pošalji komentar