Читај ми!

Uručena nagrada "Dušan Vasiljev"

U Narodnoj biblioteci u Kikindi uručena je nagrada "Dušan Vasiljev" književniku Dragu Kekanoviću iz Zagreba, za roman "Veprovo srce".

Zagerbački romansijer, pripovedač, dramski pisac, pesnik i scenarista Drago Kekanović, kojem je u Narodnoj biblioteci u Kikindi uručena nagrada "Dušan Vasiljev" rođen je 1947. godine u Bratuljevcima kod Slavonske Požege u Hrvatskoj.

Bio je urednik u Studentskom listu, u Poletu, časopisu "Prolog" i u Srpskom kulturnom društvu "Prosvjeta". Radio je kao urednik i dramaturg u Dramskom programu Televizije Zagreb.

U književnost je ušao 1965. godine sa knjigom pesama, a potom je najviše objavljivao prozu. Pisao je drame, scenarije i dramatizacije koje su izvođene na pozorišnim scenama Hrvatske i prikazivane na televiziji ili adaptirane za igrani film.

Priče su mu prevođene na poljski, engleski, nemački, rusli, španski i dr. Nagrađivan je za književno stvaralaštvo u Hrvatskoj i Srbiji. Živi u Zagrebu.

Roman "Veprovo srce", za koji mu je dodeljena Nnagrada "Dušan Vasiljev", povest je o raspadu bivše države u Hrvatskoj devedesetih. Pored autora, na uručenju nagrade, o romanu su govorili književnici i članovi žirija Jovan Zivlak i Miloš Latinović.

Skupština opštine Kikinda dodeljuje Nagradu "Dušan Vasiljev", sa namerom da afirmiše savremenu srpsku književnost i da izrazi poštovanje prema delu međuratnog pesnika, proznog i dramskog pisca, Kikinđanina Dušana Vasiljeva (1900-1924). Nosioci ove ugledne nagrade su, između ostalih, pisci poput Milorada Pavića, Stevana Raičkovića, Milisava Savića, Gojka Tešića, Ranka Risojevića...

Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu u žanrovima umetničke proze i poezije, ali i eseja, književne nauke i kritike izdate na srpskom jeziku, za period između dve dodele.

Dobitniku pripada novčani iznos u dinarskoj protivvrednosti od 2.500 evra, kao i diploma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво