Trg Crvene armije u Vrbasu

Prostor oko spomenika palim Crvenoarmejcima u Vrbasu sutra će biti proglašen Trgom Crvene armije, s ciljem da se sačuvaju vrednosti antifašističke borbe.

Jedinice ukrajinskog fronta Crvene armije, pod komandom maršala Tolbuhina oslobodile su Vrbas u jesen 1944. godine.

Meštanin Todor Sekicki tada je bio dečak ali, kako kaže, seća se mnogih stvari.

"Rusi su bili smešteni po kućama građana da ne bi bili na ulici", priseća se Sekicki. "Posebno su bili dobri prema nama, izgladneloj deci i davali nam hranu."

Zahvalni građani su 1948. godine podigli spomenik dvojici Crvenoarmejaca, poginulim u borbi za oslobođenje Vrbasa. U vreme postavljanja spomenika, bivši oficir Bogdan Gudelj bio je u Generalštabu u Beogradu.

"Spomenik se tu nalazio do 1951. ili 1952. godine, a onda je srušen zbog loših odnosa između Rusije i nas", objašnjava Gundelj.

Postament spomenika vraćen je na isto mesto pola veka kasnije, zahvaljujući članovima vrbaskog Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva "Rod", koji su i predložili da se prostor oko tog spomenika nazove Trg Crvene armije.

"Više od tri hiljade građana i dvadeset udruženja opštine Vrbas podržalo je našu inicijativu, koju je Skupština opštine usvojila na poslednjoj sednici", rekao je potpredsednik "Roda" Gojko Perović.

Za sutra je predviđena svečana ceremonija imenovanja Trga Crvene armije.

broj komentara 0 pošalji komentar