Читај ми!

Najbolji svetski radio-amateri u Sokobanji

Na prvom Svetskom kupu u brzoj telegrafiji u Sokobanji učestvovalo je sedamdeset najboljih radio-amatera iz sedam zemalja. Takmičari iz Belorusije, Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije i Srbije u septembru će se sastati i na svetskom šampionatu u Bugarskoj.

U Sokobanji je održan prvi svetski kup u brzoj telegrafiji, na kojem je učestvovalo sedamdeset takmičara iz Belorusije, Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije i Srbije. To je, ujedno, i svojevrsna priprema za najveće takmičenje - svetski šampionat koji će se u septembru održati u Bugarskoj.

Za jedan minut takmičari bi trebalo da dešifruju što više slova, brojeva ili znakova interpunkcije. Takmiče se u brzom prijemu i predavanju znakova Morzeove azbuke, simulaciji radio-amaterskih veza i prijemu radio-amaterskih pozivnih znakova. Kompjuter proizvodi pedeset znakova, s tim što je svaki naredni brži ukoliko se prethodni primi tačno.

Oliver Tabakovski, predsednik Radne grupe za brzu telegrafiju u Međunarodnoj radio-amaterskoj uniji objasnio je da svako u radio-amaterskom saobraćaju ima svoju šifru.

U Sokobanju je došlo pet svetskih rekordera, ali ima i onih koji su ovde prvi put, poput Elene Mališeve iz Rusije, najmlađe učesnice Kupa. Nastji Ilinoj iz Belorusije se dopada atmosfera, a takav je i utisak Ane Ševeljenko, svetske rekorderke u brzom prijemu znakova.

Iako su neke reprezentacije otkazale učešće, predstavnici sedam zemalja pokazali su odlične rezultate.

Saša Đokić, predsednik Izvršnog komiteta Svetskog kupa u Sokobanji, zadovoljan je odzivom: "Imamo sedamdesetak takmičara, među nama je svetski prvak, tu je i svetska rekorderka u primanju Morzeovih znakova. Tu su i kvalitetne sudije, koji su bili vrsni telegrafisti pre nego što su postali sudije."

Osim takmičenja, domaćini su gostima iz inostranstva organizovali i posetu okoline i znamenitosti sokobanjskog kraja.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво