Читај ми!

Nova postavka u logoru na Crvenom krstu

U godini kada Narodni muzej u Nišu slavi 80 godina postojanja, prvi put posle više četiri i po decenije otvorena je nova stalna postavka u logoru na Crvenom krstu. Autor je istoričar i kustos Narodnog muzeja Nebojša Ozimić.

Zvuk sirena, lavež pasa i rafalna paljba je ono što posetioci mogu da čuju u okviru virtualne prezentacije logora na Crvenom krstu u Nišu. Sve ovo najjači utisak ostavilo je na preživele logoraše i njihove najbliže.

"Uhvatila me jeza kad sam upao u sobu i čuo zvuk sirena. Setio sam se dana provedenih u ovom logoru i čitav sam se naježio", kaže Milomir Krstić, preživeli logoraš.

Vidosav Mutavdžić, sin poginulog logoraša kaže da bi trebalo uvek da se okupljaju ovde.

Obimna dokumentacija, koja do sada nije viđena izložena je u tri sobe, u kojima je organizovano bekstvo iz logora 1942. godine.

Nebojša Ozimić, autor izložbe kaže da su oni postavku pravili tako da bude bliska najpre mlađim posetiocima, a potom i ljudima koji nisu sa srpskog govornog područja.

Nenad Petrović, dizajn i videdizajn kaže da su se trudili da nađu sve što do sada nije bilo objavljeno, kao na primer porodične fotografije učesnika bekstva koje su sada prvi put izložene.

"Ja se nadam da smo mi na jedan sasvim novi način ispričali priču o ovom logoru. 3D efekti i svi zvučni efekti posetiocima zaista približuju ovu priču", kaže Ivana Gruden, koautor izložbe.

Miltimedijalna postavka pripremana je nekoliko meseci. U radu je učestvovalo petnestak stručnjaka.

Tokom Drugog svetskog rata kroz ovu zgradu na Crvenom krstu prošlo je između 30.000 i 40.000 logoraša. Od toga je na brdu Bubanj pored Niša streljano oko 14.000.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво