Читај ми!

Otvoreno prihvatilište za pse

Šabac je prvi grad u Srbiji koji ima prihvatilište za pse po evropskim standardima. Objekat od 200 kvadrata sa podnim grejanjem, toplotnom i zvučnom izlolacijom, u prvoj je fazi i rešiće deo problema zbrinjavanja pasa lutalica, jer se u tom gradu uhvati i steriliše oko 700 pasa godišnje.

Od sada će psi u Šapcu prvi put imati dom, redovan obrok i zdravstvenu zaštitu, jer je u ovom gradu otvoreno prihvatilište za pse koje obuhvata prostor od 200 kvadratnih metara i sagrađeno je po evropskim standardima.

Tri psa uhvaćena su na ulici i sada žive u objektu od deset kvadrata zatvorenog i još toliko otvorenog prostora. Po obećanju nadležnih iz zoohigijene, više se neće vraćati na ulicu.

Miroslav Maksimović, šef zoohigijene JKP "Stari grad" u Šapcu kaže da kada uhvate psa dolazi ekipa iz Veterinarske stanice koja je zadužena za njihovo lečenje i zbrinjavanje.

"Tada se radi sterilisanje i kada prođe određeni period dolaze ovde kod nas u prihvatilište trajno", kaže on.

Direktor JKP "Stari grad" u Šapcu Dragan Ninković kaže da im je namera  da sprovedu  strategiju od nekoliko faza do udomljavanja.

"Tako će sugrađani koji žele da udome jednog psa koji će biti vakcinisan i pregledan, moći da ga usvoje kao kućnog ljubimca", dodaje Ninković.

Nadležni očekuju da će objekat u koji je uloženo 10 miliona dinara rešiti deo komunalnih problema. Postojeći kapacitet prihvatilišta  je 150 pasa, a pretpostavlja se da ulicama Šapca šeta oko hiljadu odbačenih životinja.

Gradonačenik Šapca Miloš Milošević kaže da je ovo njihov doprinos brizi o životinjama i da je ovaj objekat značajan zbog načina zbrinjavanja i rešenja problema kao u drugim zemljama Evrope.

Ljubitelji životinja u Šapcu podržavaju ovu ideju i kažu da će biti u ulozi supervizora, ali da treba najpre izmeniti društvenu svest.

"Mora da se razvije sistem gde će se znati kako da postupi građanin koji nađe povređenu ili izgubljenu životinju, kome će da se obrati i kako stvari teku pre nego što životinja stigne ovde. Mi smo i dalje spremni da volontiramo i pomognemo", kaže Aleksandra Lazarević.

Projekat je i ekonomski opravdan, jer je u prošloj godini zbog ujeda uličnih pasa, Grad tužilo oko stotinu Šapčana. U drugoj fazi gradnje prihvatilišta biće urađeni kavezi za još sto pedeset pasa kao i veterinarska stanica za njihovu negu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво