Читај ми!

Belo blato - selo sa mnogo imena

Jedinstveni spoj nacija, jezika i kultura karakteristični su za banatsko selo Belo blato. Tu žive pripadnici 11 nacija. U selu su u slozi katolici, evangelisti, baptisti, pravoslavci, muslimani, protestanti. Brak koji nije mešovit prava je retkost, a meštani različitosti doživljavaju kao veliku prednost.

Jedna od zanimljivijih turističkih destinacija u Srbiji moglo bi biti i banatsko selo Belo blato. U njemu je evangelistička crkva iz doba secesije, tu su etno kuća, salaši,blizu je carska bara, a pre svega selo, Belo blato je jedinstveni spoj nacija, jezika i kultura.

Tu žive pripadnici 11 nacija. Brak koji nije mešovit prava je retkost, a meštani različitosti doživljavaju kao veliku prednost.

Lizika, Bijele Blato, Leznait, Nođeržibetlok, Elizenhajm, Belo Blato - selo sa mnogo imena, osnovali su Nemci pre 150 godina. Sada u njemu žive Slovaci, Mađari, Srbi, Bugari, Rumuni, Romi, Hrvati, Albanci... Ipak, svako svakog razume, jer retko ko govori samo maternji jezik.

Zoltan Barna iz mesta Belo Blato je po nacionalnosti Mađar, a njegova supruga je Slovakinja.

"Sa suprugom pričam srpski, sa decom ja pričam mađarski, a ona slovački. Deca se takođe nama obraćaju svako na svom, da kažem, na mom maternjem jeziku i od rođenja su načili sva tri jezika", priča Zoltan.

U ulici Maršala Tita - osnovna škola "Bratstvo jedinstvo" i nastava na više jezika.

"Mi se na našim manifestacijama predstavljamo na sedam jezika, dodajući romski jezik i jezik pijeteta-nemački, imamo i italijanski jezik, to je jezik univerzalne ekonomske komunikacije, zbog velikog broja poseta iz Italije", objašnjava direktor OŠ "Bratstvo jedinstvo" Milan Nedeljkov.

Etno-kuća napravljena da najmlađim meštanima predstavi način života njihovih predaka, privlači i strane turiste.

Milena Goda iz "Etnokuće" u Belom Blatu kaže da su eksponati koji se nalaze u toj etno kući uglavnom nekada stajali u kućama Beloblaćana.

"Ne možemo da kažemo da su bili u mađarskoj, slovačkoj ili bugarskoj kući, upravo iz razloga što su skoro svi brakovi mešoviti, vrlo malo je brakova čisto etničkih mi se time ponosimo", ističe Milena Goda.

U selu su u slozi katolici, evangelisti, baptisti, pravoslavci, muslimani, protestanti.

Stojan Kalapiš iz Katoličke crkve u Belom Blatu kaže da svako poštuje svoju veru, svako ide u svoju crkvu na molitvu.

"Kada se slave praznici i kad su mešoviti brakovi u pitanju, na primer između Mađara i Slovakinje, oni praznuju sve te praznike i slovačke i mađarske", objašnjava Kalapiš.

Pored evangelističke i katoličke crkve, u Belom Blatu se očekuje početak gradnje i pravoslavnog hrama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво