Читај ми!

Sećanje Topličana na Zorana Đinđića

Iako nije bio rođen u Toplici, Zoran Đinđić je ovaj deo Srbije oduvek doživljavao kao svoj zavičaj. Đaci i meštani ga pamte kao živahnog i pametnog dečaka, sa uvek spremnim pitanjima o životu.

Deset godina posle Zoranovog ubistva sećanja na njega naviru poput reke u kojoj je kao dete voleo da peca. U Prekopucu kod Prokuplja, očevom rodnom selu Zoran Đinđić je najčešće boravio kao mali.

"Ja sam mu pravo zvrčku i udicu. Čestitku za svaki rođendan i dok je bio dete i posle, i predsednik kad je bio, slao mi je čestitku", kaže Zoranov rođak Bratimir Kostić.

Bogoljub Đinđić iz sela Prekopuce kaže da je Zoran uživao u sportu.

"Video sam u njemu puno energije, čak je i ostale terao, a ljudi nemaju pojma da igraju fudbal. Govorio je: "Ajde, igraj, ulazi". Takav je on bio!", kaže Bogoljub.

Prokuplje je bilo nezaobilazan deo njegovog odrastanja. Navijanje za šampione koji su iz prašnjavih podruma slavu grada na Toplici širom sveta proneli u bokserskim rukavicama, podstakli su ga da kasnije ovde svesrdno podrži ideju izgradnje sportske hale.

"Non-stop se radilo sa ogromnim entuzijazmom. Radilo se i po 15 sati dnevno. I nije bilo nedelje da se nije on lično interesovao dokle se stalo i da se ubrza, da se projekat privede kraju", kaže Goran Mrdaković, bivši potpredsednik Izvršnog odbora Prokuplja.

Iako ovde nije rođen, Zoran je Toplicu oduvek doživljavao kao svoj zavičaj. Jedini spomenik u Srbiji, podignut Zoranu Đinđiću u čast nalazi se ovde u Prokuplju ispred sportske hale koja nosi njegovo ime.

Spomenikom je ovekovečen njegov prepoznatljiv pokret, onako kako je Topličanima ostao u sećanju, sa rukom ispruženom napred.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво